Hlavní obsah

Muž z Ostravy stanul před soudem, chválil na Facebooku atentát na české vojáky

Novinky, bad
Praha

Jsem vděčný afghánským odbojářům, že nás těch šmejdů zbavili, napsal na Facebook člen ostravské KSČM Michal Kesudis loni po sebevražedném útoku Tálibánu na české vojáky. V pondělí proto stanul před Obvodním soudem pro Prahu 6. Za schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka může jít až na tři roky do vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kesudis u soudního přelíčení

Článek

Kesudis na svém facebookovém profilu a na profilu Armády ČR uveřejnil svůj komentář k teroristickému bombovému útoku, který provedl útočník al-Kájdy loni v létě v Bagrámu. Zahynuli při něm čtyři výsadkáři, pátý zemřel na následky zranění později při převozu do České republiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tak jsem někde četl, že se osamocenému afghánskému vlastíkovi na jízdním kole podařilo odvařit naše čtyři žoldáky,“ napsal Kesudis. „Jsem vděčný afghánským odbojářům, že nás těch šmejdů zbavili. Bez nich nám bude líp.“

„Je to samozřejmě velký úspěch, neboť čeští žoldáci patří vedle amerických k těm úplně nejzkurvenějším. To, co se jim stalo, to si po čertech zasloužili. Dobře jim tak,“ pokračoval Kesudis ve svých „glosách“, jak výroky označil jeho právník.

Forma nevhodná, za obsahem si stojí

„To, co jsem napsal, jsem přehnal. Dalo se to napsat mnohem lépe,“ uznal nevhodnost zvolené formy Kesudis. Za svými názory si ovšem stojí i nadále „Já jsem jen chválil ozbrojený odpor proti ozbrojenému tyranu.“

Odmítl ale jakékoliv schvalování trestného činu i projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, ze kterých je obžalovaný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kesudis čeká na začátek soudního přelíčení.

Podle znaleckého posudku Kesudisovy výroky jednoznačně naplňují skutkovou podstatu trestného činu, protože jejich autor se staví na stranu teroristických organizací Tálibán a al-Kajdá.

Hrubě se mi nelíbí politický charakter naší armády, ze vznešené občanské armády se změnila v žoldnéřské vojsko, nástroj agrese
Michal Kesudis

„Výroky pana Kesudise jsem posoudil jako silně společensky závadové. Tento způsob vyjádření, považuji za naprosto nepřípustný,“ prohlásil u soudu znalec Josef Zouhar, který posudek vypracoval.

Jízlivost hrdinkou formy

„Hrubě nesouhlasím s tím, aby se naše republika podílela na neokoloniálních akcích v zemích třetího světa. Pod falešnou vějičkou demokracie a lidských práv,“ prezentoval své názory soudu Kesudis. „Hrubě se mi nelíbí politický charakter naší armády, ze vznešené občanské armády se změnila v žoldnéřské vojsko, nástroj agrese.“

Při výbuchu v Afghánistánu zahynulo 16 lidí, mezi nimi čtyři čeští vojáciVideo: Novinky/Reuters

Soudkyně se ho zeptala, jak by výroky přeformuloval. „Těžko říct, byl jsem hodně jízlivý, a když chce být člověk jízlivý, pak píše tyto věci,“ odpověděl Kesudis s tím, že jízlivost je hrdinka této formy.

Samosoudkyně Kateřina Kohoutková poté jednání odročila na konec srpna za účelem zajištění důkazů navržených obhajobou. Jedná se například o rozkazy, které se týkají práce vojáků v Afghánistánu, zda bylo prováděno šetření stran útoku a s jakým výsledkem nebo přesný počet obětí, tedy i včetně místních civilistů.

Kesudis po zveřejnění svých výroků sám požádal o pozastavení členství v KSČM. Dříve pracoval jako operátor, v současnosti je nezaměstnaný.

Anketa

Měl by být muž za vyjádření na facebooku o smrti českých vojáků potrestán?
ano
57,5 %
ne
42,5 %
Celkem hlasovalo 5537 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám