Hlavní obsah

Obžalovaní z uplácení se při verdiktu tak vytočili, že odešli uprostřed soudcovy řeči

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Neobvyklý průběh měl úterní soud s exnáměstekem zlínské primátorky Martinem Janečkou (dříve ČSSD) a dvěma dalšími obžalovanými u Městského soudu v Brně. Janečka se uprostřed odůvodnění rozsudku i s obhájci zvedl a odešel ze soudní síně. Odmítli dál poslouchat závěrečná slova předsedy soudního senátu Iva Zummera. Dokonce ani neřekli, zda se proti rozsudku odvolají.

Obhájce Stanislav Devátý si stěžuje na soudce Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Obhájce Janečky, jeho švagra a bývalého místopředsedu Českomoravského fotbalového svazu Dalibora Kučeru a jejich firemního advokát Radka Dvořáka nadzvedly ze židlí výroky Zummera, který tvrdil, že jejich obhajoba je lživá a vykonstruovaná.

„Předevčírem jsem jel v autě a poslouchal rádio a debatu o politicích. Oni když nemají žádnou koncepci, musejí všechno očernit. A přesně to předvedla obhajoba,“ uvedl Zummer.

To nehodlám snášet. Ještě od takového bolševika, jako jste vy
Stanislav Devátý, obhájce

Po těchto slovech předsedy senátu opustili obhájci s obžalovanými soudní síň. „To nehodlám snášet. Ještě od takového bolševika jako jste vy. Sbohem. To si nechte na doma, výhrůžky a urážky,“ řekl na adresu předsedy senátu Dvořákův obhájce a bývalý šéf BIS Stanislav Devátý.

„Ještě jsem neskončil, ale beru to, je to vaše právo,“ rozloučil se soudce. Na dotaz Práva, co říká na vzniklou situaci, soudce odvětil: „No comment.“

Martin Janečka k průběhu souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

Stanislav Devátý, někdejší disident, uvedl, že podobný výpad ze strany soudu za svou praxi nezažil. „Naposled snad někdy za komunistů, kdy i obhajoba byla součástí obžaloby,“ řekl.

Odsouzeni za uplácení

Senát brněnského soudu v úterý Janečku, Kučeru a Dvořáka odsoudil za podplácení insolvenčního správce. Měli mu v roce 2011 nabídnout a přes Dvořáka později předat 750 tisíc korun, pokud správce sníží mimosoudní dohodou dluh věřitelům z původních třiceti na šest miliónů korun.

Janečka od soudu odcházel s dvouletým nepodmíněným trestem a čtyřsettisícovým peněžitým trestem. Stejného, tehdy i pravomocného rozsudku se dočkal i v roce 2012 při prvním projednávání věci.

Do vězení však Janečka a dva další spoluobvinění zřejmě nenastoupí. Vztahuje se na ně totiž amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Janečka se ale proti původnímu verdiktu odvolal, protože chtěl podle svých slov před soudem dokázat svou nevinnu.

Stejně vysoký trest jako Janečka dostal advokát jeho společnosti Square Transaction Dvořák. Bývalý vrcholný fotbalový funkcionář Kučera odešel od soudu s dvacetiměsíčním nepodmíněným trestem a třísettisícovým peněžitým trestem.

Dvořák má pětiletý zákaz činnosti v advokacii, Janečka čtyřletý zákaz působení ve statutárních orgánech společností, Kučera tříletý zákaz činnosti. Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Obžalovaní zvažují odvolání.

Tři čtvrtě miliónu bokem

Janečka, jeho švagr Kučera i advokát Janečkovy společnosti Square Transaction Dvořák svorně tvrdí, že jsou nevinní a úplatek ve výši tři čtvrtě miliónu korun insolvenčnímu správci věřitelské firmy Arching Group Petru Dokládalovi nedali.

Obžaloba je přitom postavena právě na výpovědi Dokládala a na prostorových policejních odposleších a telefonních záznamech.

Pošeptal mi do ucha: Když to zařídíte, sedm set padesát tisíc jde pro vás bokem
Petr Dokládal, insolvenční správce věřitelské firmy

Dokládal nabídku úplatku oznámil v roce 2011 na policii. Insolvenční správce vymáhal po Janečkově firmě dluh 30 miliónů korun. Za úplatek, který mu slíbil advokát Dvořák, jej měl správce administrativně snížit na šest miliónů.

„S Dvořákem jsem měl několik schůzek. Na jedné z nich mi v únoru 2011 pošeptal do ucha: ,Když to zařídíte, sedm set padesát tisíc jde pro vás bokem.‘ To je věta, která mi zůstane dlouho v paměti a která začala tento proces. Měl jsem i strach,“ sdělil již dříve Dokládal.

Vinu popírá

Janečka tvrdí, že je nevinen, proto si i podával ve vztahu k dřívějšímu pravomocnému rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, který případ vrátil k novému projednání.

„Proč já Janečka, ten čert, který za všechno mohl, mafián, když jsem byl odsouzen k dvouletému trestu odnětí svobody, proč bych jinak podával odvolání, když jsem byl amnestován? Měl jsem peněžitý trest, zákaz činnosti, s tím se ale dá žít. Kdykoliv jsem mohl vzít rok a půl rozhodnutí o odvolání vzít zpět. Neudělám to. Neříkám, že jsem člověk, nad kterým je svatozář, to nejsme nikdo. Ale tento skutek jsem zcela jistě neudělal. K tomu nejsou důkazy a já mám čisté svědomí,“ řekl v posledním slovu Janečka.

Podá trestní oznámení

Ke dvěma svědkům, insolvenčnímu správci a vyloučenému státnímu zástupci Janu Petráskovi dodal: „Když to neudělá státní zástupkyně, podám trestní oznámení na oba svědky.“

Oba se podle něj zachovali nezákonně, když se podle jeho slov několikrát sešli, aby se na Janečku a spol. domluvili. „Mohu se domnívat, že měli zájem na politikovi Janečkovi. Který tehdy již nebyl náměstkem primátora. Politicky činným byl velmi dlouho. V té době bylo velmi zajímavé kriminalizovat politiky. Minimálně svědek Dokládal se chtěl na mém případu zviditelnit. Je tomu tak i u svědka Petráska,“ podotkl ke své osobě Janečka.

Martin Janečka patřil k nejmocnějším politikům na východní Moravě. Členem zlínského zastupitelstva byl od roku 1998 do 2014. V letech 2002 - 2010 byl uvolněným prvním náměstkem primátora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám