Hlavní obsah

Odvolací soud snížil tresty mužům, kteří uvázali seniorku v mrazu ke stromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za spoutání seniorky v lese na Kladensku a vykradení jejího bytu si čtyři muži odpykají pět až devět let vězení. Rozhodl o tom ve středu odvolací Vrchní soud v Praze. Místo vraždy jdou do vězení za loupež.

Foto: Novinky

Obžalovaní muži přicházejí k soudu (archivní foto)

Článek

Krajský soud v Praze muže odsoudil koncem loňského roku. Jako hlavní pachatele označil Vladimíra Novotného a Františka Kopenu a za pokus o vraždu jim uložil šestnáct, respektive patnáct let vězení. Ve středu jim ale odvolací soud tresty zmírnil, protože případ posoudil jako loupež, a nikoliv pokus vraždy. Novotnému uložil devět let odnětí svobody, Kopenovi 7,5 roku.

Zbývajícím třem zůstaly původní tresty. Jan Stehlík a Martin Žiga dostali šest a pět let vězení. S tříletou podmínkou vyvázl pátý obžalovaný Pavel Vimr, který se samotného skutku neúčastnil, pouze získal na ženu kontakt.

Podle předsedy trestního senátu Jiřího Lněničky krajský soud do verdiktu nezahrnul jejich obhajobu. Ta stála na tom, že ženu nechtěli zabít a po vykradení bytu ji hodlali propustit. V lese ji ale prý nemohli najít, a tak se domnívali, že ji už někdo osvobodil. Následek v podobě těžké újmy na zdraví a možného smrtelného následku podle odvolacího soudu nezpůsobili úmyslně, ale z nedbalosti. "Dá se věřit obžalovaným, že na tom místě skutečně byli a že tam poškozenou skutečně hledali," vysvětlil Lněnička.

Zbytečně nafouknutý případ, řekl o verdiktu příbuzný odsouzenéhoVideo: Novinky

Čtveřice mužů oslovila starší ženu z Kladna na začátku prosince 2013. Pod falešným jménem si s ní muži dohodli schůzku kvůli pronájmu nemovitosti. Žena jim důvěřovala a nastoupila k nim do auta, dokonce napsala synovi textovou zprávu, že cítí, že pronájem klapne a že to bude v pohodě.

Muži ale místo prohlídky domu zabočili do lesa poblíž Kamenných Žehrovic, kde ženu Novotný s Kopenou přivázali ke stromu a s ostatními kumpány odjeli do jejího bytu, kde měla údajně ukrývat až milión korun. Zatímco čtyřlístek zlodějů hledal peníze, žena mrzla deset hodin v lese.

Místo miliónu léky na klouby

Žádné peníze ale muži v bytě nenašli. Jako náhradu ukradli alespoň - kromě několika šperků a hodinek - i pekáč, fotoaparát, přípravek na klouby nebo koženou bundu, celkem za více než 100 tisíc korun.

Foto: Novinky

Obžalovaní muži u soudu (archivní foto)

Jejich oběti se mezitím podařilo částečně uvolnit pásku přes ústa a dokázala volat o pomoc. Asi po deseti hodinách ji našla paní, která tam kolem šesté ráno venčila psa. Ženu vyprostila z pout a zavolala záchranku.

Seniorka dodnes trpí psychickými následky, proto žádala po mužích i pět miliónů jako nemajetkovou újmu. Nalézací soud jí přiznal dva a půl miliónu, které musí pětice odsouzených zaplatit společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám