Hlavní obsah

Rathova spolupracovnice dostala podmínku a musí zaplatit téměř osm miliónů

Praha

S podmínkou a povinností zaplatit 7,8 miliónu korun odešla ve středu od soudu bývalá spolupracovnice Davida Ratha Šárka Alexa. Ta jako tehdejší šéfka Středočeské turistické informační služby (STIS) podle rozsudku rozdělila velký tendr na sedm menších, které pak vyhrála jedna zvýhodněná firma. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Šárka Alexa se svým advokátem Jaroslavem Ortmanem u soudu

Článek

STIS v roce 2009 vypsala zakázku na projekt, který měl propagovat 57 vybraných historických osobností Středočeského kraje s výdaji téměř 13 miliónů korun. Na projekt mělo jít téměř deset miliónů korun z fondů EU. Kraj si před schválením dotace STIS peníze na projekt půjčil a očekával, že finance získá zpět po proplacení dotace.

Projekt ale nakonec nebyl z evropských peněz podpořen a kraji vznikla škoda téměř osm miliónů korun. Alexa podle obžaloby rozdělením velkého tendru na menší snížila předpokládanou hodnotu veřejné zakázky a nemusela vypsat otevřené výběrové řízení.

O ničem prý nerozhodovala 

Soutěže se podle obžaloby mohly zúčastnit pouze firmy, které Alexa sama vybrala. Všechny tendry podle spisu vyhrála firma HZ group. Tím se podle obžaloby dopustila porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku, protože zamezila případným dalším uchazečům, aby se soutěže zúčastnili, a úmyslně zvýhodnila jiné firmy.

Soud se s názorem obžaloby ztotožnil. Alexe hrozilo až osm let vězení. Alexa vinu odmítala a tvrdila, že plnila úkoly od představenstva STIS. "Skutečně jsem nic neprovedla a o ničem jsem nerozhodovala," řekla ve středu Alexa při závěrečné řeči.

Podle jejího advokáta Jaroslava Ortmana se tvrzení obžaloby neprokázalo. "I ve válce nasazují život vojáci, a nikoli generálové," prohlásil Ortman. Podle něj nemohla Alexa na rozdíl od představenstva tendr ovlivnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám