Hlavní obsah

Jsem na to hrdý, prohlásil student souzený za pokus o vraždu bezdomovců

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Samozvaný soudce bezdomovců Jan Mokrý v pondělí vypovídal před pražským městským soudem, kde čelí obvinění ze dvou pokusů o vraždu. Tvrdí, že lidí bez domova napadl víc, ale policie to prý neví nebo nechce vědět. Čtyřiadvacetiletý student matematicko-fyzikální fakulty prohlásil, že chtěl, aby bezdomovců bylo na světě méně. Hrozí mu až výjimečný trest.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jan Mokrý před pražským městským soudem

Článek

Bezdomovce podle svých slov dělí na dva typy a podle toho se rozhodoval, na koho zaútočí.

„Jsou bezdomovci s velkým B a malým b. Bezdomovec s velkým B je člověk, který si na ulici na bezdomovce pouze hraje. Kolem 35 let, majetnější. Na ulici je pouze, když potřebuje peníze,” popsal Mokrý.

Takoví lidé sice žijí na ulici, mají ale podle jeho slov u sebe tabák, přivydělávají si brigádami a spí ve značkovém spacáku. „Poznal jsem, že je značkový, bylo tam nějaké logo,” uvedl před soudem při popisu lidí, kteří spadají do jeho kategorie „B”.

Útok prý dopředu oznámil

Podle obžaloby napadl prvního bezdomovce dvěma noži u vysokoškolských kolejí v pražské Libni loni v dubnu.

„Věděl jsem, že si na bezdomovce jenom hraje, že si někdy vydělává. Jednal jsem podle hesla 'Smrt cigánům a bezdomovcům'. Za nacismu by toto (bezdomovectví, pozn. red.) nebylo podporováno. Cíl byl, aby bylo o jednoho bezdomovce na světě míň,” prohlásil Mokrý.

Šestapadesátiletého bezdomovce začal bodat, když přijela policejní hlídka, která Mokrého odzbrojila. „Řekl mi, že nenávidí bezdomovce a že mě zabije,” vypověděl v pondělí před soudem napadený muž.

To, že chce zaútočit, údajně dopředu ohlásil. „Policii v Kobylisích jsem oznámil, že tady toho člověka chci zabít. Kobylisy mě podcenily,” řekl Mokrý.

Sám se hlásí k nacionalistické Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS), která se stala nástupkyní soudně zakázané Dělnické strany.

„Dělnická strana je nejlepší strana, která v České republice může být. Nutno dodat, že Dělnická strana sociální spravedlnosti,” podotkl Mokrý, který prý při útocích vychází z nacistických spisů.

Chtěl, aby umíral pomalu

Po prvním pokusu o vraždu Mokrý strávil dva a půl měsíce v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Po propuštění na konci června napadl třemi noži bezdomovce ve Vrchlického sadech u pražského hlavního nádraží. Kolemjdoucí hlídka strážníků k napadenému přiběhla ve chvíli, kdy kolaboval a padal k zemi. Muž silně krvácel z tepen na předloktí.

BEZ KOMENTÁŘE: Pobodaný muž ve Vrchlického sadechVideo: Městská policie Praha

„Chtěl jsem, aby umíral pomalu, krásně. Nezaslouží si rychlou smrt. Chtěl jsem, ať si tu smrt užije,” popsal své úmysly Mokrý.

Na dotaz strážníků, proč muže napadl, tehdy odpověděl: „Alespoň bude o jednoho bezdomovce míň.“ Stejnou větu ještě několikrát zopakoval i před přivolanou policejní hlídkou. [celá zpráva]

„Svým způsobem jsem na skutky, které se staly, hrdý. Stejně jako kluci, kteří napadli Natálii v roce 2009, byli hrdý,” pronesl student matematicko-fyzikální fakulty Mokrý.

Motiv útoků se podle Mokrého skrývá za jeho životním příběhem, jeho popis by prý ale zabral asi další tři hodiny. Soudkyně Kateřina Radkovská proto Mokrého vyzvala, aby vypovídal k věci.

„Matka mi zkazila dětství, neměl jsem otce. Měl jsem tři otčímy. Já jsem si zařizoval kariéru, já jsem se rozhodl jet do Prahy studovat nejlepší fakultu. Matka mi dávala čtyři tisíce, za to se v Praze žít nedá. Ona mi řekne, že nemá víc peněz, to je ubohost,“ řekl Mokrý.

„Odmala jsem obdivoval Adolfa Hitlera, který je pro mě velkým vzorem. Prováděl jsem moderní genocidu na bezdomovcích,“ pokračoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám