Hlavní obsah

Duševní zdraví soudce Havlína, obžalovaného z korupce, zkoumal znalec

Právo, Radim Vaculík

Česká justice se po pěti letech bude muset znovu zabývat tím, zda jeden z jejích obžalovaných členů je zdravotně schopen být souzen za údajnou korupci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

Zatímco v roce 2010 žalobci u mladoboleslavského soudce Pavla Nagye konstatovali, že na základě posudku byl při braní úplatků nepříčetný, a jeho stíhání proto zastavili, nyní v kauze soudce z Prahy 2 Ondřeje Havlína, obžalovaného ze zahlazování dopravních deliktů, věří v zahájení hlavního líčení.

Toho se má kvůli možné podjatosti pražských soudů chopit Okresní soud v Kladně, jenže i Havlín se podle informací Práva z důvěryhodného zdroje snaží prokázat, že nemůže kvůli zdravotním problémům hlavní líčení absolvovat, a tudíž ani být souzen.

A stejně jako u Nagye jde prý opět o psychický stav. „Od počátku to hraje na duševní poruchu a tvrdí, že se nemůže zúčastnit soudu,“ řekl ve středu Právu zdroj seznámený s vyšetřováním případu.

Ostatně už samotné přípravné řízení se právě kvůli zdravotním problémům obviněného soudce protáhlo a Ondřej Havlín údajně neúspěšně žádal i o jeho přerušení. Jeho obhájce Michal Hráský připustil, že o této možnosti v minulosti jednali kvůli Havlínovu špatnému zdraví. „Upozorňovali jsme na jeho zdravotní stav,“ konstatoval obhájce s tím, že ale takový návrh nakonec nepodali.

Je celkově sešlý?

Advokát zároveň potvrdil, že i v současnosti není jeho klient ve své kůži, v lednu byl prý navíc i hospitalizován. „Probíhají různá vyšetření, běhá po doktorech,“ podotkl Hráský.

Na dotaz Práva, zda se Havlínův špatný zdravotní stav týká možné psychické choroby, odpověděl ale negativně: „Týká se celkové sešlosti, má problémy spojené s tlakem, srdcem a ještě jiné věci, je toho dost.“

Na opakovanou otázku, jestli skutečně nemá Havlín nějakou duševní poruchu, reagoval Hráský slovy, že jeden plzeňský znalec řekl, že nikoli. Z toho však vyplývá, že Havlínův psychický stav skutečně lékaři zkoumali a nezjistili, že by něčím takovým trpěl.

Podle informací redakce spis k Havlínovu případu skutečně obsahuje znalecký posudek na soudcův duševní stav se závěrem, že je zdráv a schopen absolvovat hlavní líčení.

Tvrdí, že by jednání u soudu nezvládl

Sám Havlín má ale údajně také vyjádření lékaře z jedné pražské nemocnice, podle kterého by prý jednání před soudem nezvládl. Bude tedy záležet na Okresním soudu v Kladně, jak se s tím vypořádá.

Bez Havlínovy přítomnosti nelze nicméně hlavní líčení vůbec začít, protože se podle trestního řádu musí osobně zúčastnit právě alespoň zahájení veřejného projednání případu a vyslechnout obžalobu.

A vyloučit jeho skutky jako samostatnou kauzu také nejde, protože právě Havlín je jakýmsi pojítkem u všech osmi žalovaných skutků a bez něj by nešlo projednat ani jeden z nich.

Hráský však ve středu v této souvislosti Právu sdělil, že klient bude na zahájení soudu připraven. On se asi ze zdravotních důvodů hlavního líčení nebude účastnit, budu tam jen já. Ale na začátek určitě přijde, to všechno proběhne v souladu s trestním řádem a pak asi požádá o jednání ve své nepřítomnosti,“ upřesnil advokát Michal Hráský, jehož mandant od počátku odmítá vypovídat a případ nekomentuje ani veřejně.

Zpovídat se bude i státní zástupce

Kromě Havlína je obžalován také státní zástupce z Prahy 2 František Fiala. Oba jsou dočasně zproštěni svých funkcí. Své povolání nesmí vykonávat ani další z obžalovaných, advokát Karel Matějka.

Kromě něj by měli před kladenským soudem stanout také advokátní koncipient a první porevoluční šéf policejní inspekce Boris Štefl, dále Ludvík Sýkora, Jaroslav Kříž a Gejza Berky, jenž měl údajně pro Havlína vymáhat peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám