Hlavní obsah

Policisté obvinili přerovského strážníka, který zastřelil mladíka

– Přerov
Právo, Miloslav Hradil

Kriminalisté obvinili z trestného činu usmrcení z nedbalosti dvaačtyřicetiletého přerovského městského strážníka. Ten v noci na 10. ledna zastřelil služební zbraní během potyčky před barem Lumír poblíž centra Přerova třiadvacetiletého mladíka. Strážník byl během incidentu sám zraněn na noze. Dosud je stále v pracovní neschopnosti.

Foto: Městská policie Přerov

Přerovský bar Lumír, před kterým policista zastřelil mladíka.

Článek

„Na základě řady svědeckých výpovědí a odborných vyjádření jsme dospěli k závěru, že byl spáchán trestný čin a spáchala jej konkrétní osoba,“ řek v pondělí novinářům k obvinění náměstek krajského policejního ředitele Karel Kadlec. Kriminalisté podle něj vyslechli desítky svědků.

„Situace na místě byla nepřehledná, stalo se to na ulici, v noci, byl tam velký pohyb osob,“ poznamenal Kadlec. „Tím, že jsme zahájili trestní stíhání, jsme nerozhodli o vině či nevině. To nám nepřísluší. My se nyní soustředíme na to, abychom posbírali důkazy ve prospěch i neprospěch obviněného,“ zdůraznil vedoucí odboru obecné kriminality krajského policejního ředitelství Martin Nasswettr. Pravděpodobná je i rekonstrukce na místě činu.

Kulka nebyla odražená, nejprve trefila mladíka

Zda vypovídal i samotný strážník, nechtěli kriminalisté komentovat. Blíže nechtěli ani popsat samotné okolnosti incidentu. Uvedli pouze, že střela byla zdeformovaná. Původně se přitom spekulovalo o tom, že mladík byl zastřelen střelou odraženou od země. Z dosud provedeného šetření však podle Nasswettra vyplývá, že nejdříve střela prošla tělem mladíka a následně se zdeformovala nárazem na vozovku. I konečné objasnění této otázky bude ještě předmětem šetření, a to za účasti znalců, balistiků a soudních lékařů.

Foto: Městská policie Přerov

Zdeformovaná kulka

Podle zástupce ředitele přerovské městské policie Miroslava Komínka je strážník stále v pracovní neschopnosti, na nemocenské. „Je tedy mimo výkon. Poté, co nemocenskou ukončí, bude se to dále řešit,“ řekl Právu Komínek.

Tragédie se odehrála poté, co strážníci byli přivoláni k baru Lumír kvůli rušení nočního klidu. V té chvíli se na ulici před ním pohybovalo podle Nasswettra téměř 20 osob, mnohé z nich pod vlivem alkoholu. Hlídka byla podle policistů ohrožována volně pobíhajícím psem – výmarským ohařem, a proto jeden ze strážníků použil služební zbraň. Kulka zasáhla do hlavy mladíka, který na místě zemřel.

Událost zvedla v Přerově vlnu emocí i rozhořčených reakcí. Strážníkovi nyní hrozí až šest let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám