Hlavní obsah

Gang podvodníků vysál milióny z účtů přes internet i pomocí karty

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Jedenáct lidí, kteří podvodem prostřednictvím internetu získali milióny korun z bankovních účtů, stíhají kriminalisté na Zlínsku. Dva hlavní aktéři skončili ve vazbě. Obvinění nejenže posílali podvodné e-maily, jejichž pomocí se dostali do internetového bankovnictví, ale rovněž se jim podařilo získat různými způsoby údaje z platebních karet.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení internetových podvodníkůVideo: Policie ČR

 
Článek

Sdělení obvinění členům této skupiny pachatelů předcházelo rok trvající prověřování trestné činnosti, na ni policii upozornily banky, které zaznamenaly podezřelé operace s platebními kartami.

„Prověřování vyvrcholilo zadržením pachatelů nad ránem 3. 2. v Uherském Hradišti a ve Veselí nad Moravou. Zapojeno bylo na 100 policistů krajského ředitelství, včetně policistů z brněnské zásahové jednotky,” informoval v pátek mluvčí krajského policejního ředitelství Pavel Benedikt Stránský.

Obviněno 11 lidí

Celkem bylo zadrženo 10 osob, uskutečnily se tři domovní prohlídky. Během nich se zajistilo několik počítačů a nosičů dat. „Doposud bylo obviněno 11 osob, z toho sedm mužů a čtyři ženy, všichni ve věku od 20 do 61 let,“ dodal Stránský. Obvinění jsou stíháni pro zločiny podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti.

Pachatelé zneužili údaje z několika set platebních karet z celého světa, včetně platebních karet vystavených v České republice. Zmocnili se údajů z karet a odčerpali peníze z účtů, ke kterým byly vystaveny.

Peníze vložili na účelově založené bankovní účty, z nich získali hotovost běžným výběrem. Část peněz byla použita na výplatu jednotlivých aktérů transakcí a zbytek zůstal uvnitř skupiny. Způsobili tím škodu ve výši 1,3 miliónu korun.

Posílali také SMS zprávy

Jiným způsobem postupovali při šíření podvodných e-mailů, jejichž přílohy byly nakaženy počítačovým virem. Jeho pomocí se pachatelé zmocnili údajů zadávaných uživateli do počítače během přihlašování do internetového bankovnictví.

Obdobným způsobem byl virem infikován také mobilní telefon poškozeného, který pak odesílal směrem k pachatelům ověřovací SMS zprávy pro přihlášení do zabezpečeného prostoru internetového bankovnictví a potvrzení převodu peněz.

Pachatelé se pomocí takto zjištěných přístupových údajů mohli přihlásit do internetového bankovnictví poškozeného a odčerpat z jeho účtu peníze. Ty potom převedli na své účty a peníze následně vybrali. Takto způsobili škodu za 2,3 miliónu korun.

Zajistili majetek i peníze

Kriminalistům s Finančním analytickým útvarem Ministerstva financí ČR se podařilo zajistit finanční prostředky na bankovních účtech tzv. bílých koní, ve výši přibližně 1,5 miliónu korun a jako náhradní hodnota byl zajištěn majetek v přibližné hodnotě 2,5 miliónu korun.

„Podařilo se tak nejen rozkrýt trestnou činnost, zadržet její pachatele a obvinit je, podařilo se také zajistit část peněz pocházejících z trestné činnosti, přičemž další část zajištěných hodnot tvoří majetek, který byl zajištěn jako náhradní hodnota,“ uvedl Stránský.

Pachateli, který trestnou činnost organizoval, hrozí trest v rozmezí od pěti do 10 let odnětí svobody. Zbylá část pachatelů, která se podílela na podvodném jednání a legalizaci výnosů z trestné činnosti, může dostat tresty v rozmezí od jednoho roku do pěti let odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám