Hlavní obsah

Policie dopadla muže, který házel na auta na dálnici špalky

Právo, Novinky, ČTK, pem, ok
Olomouc
Aktualizováno

Policisté dopadli pachatele čtvrtečního házení dřeva na projíždějící auta na dálnici D1 na Olomoucku. Je jim 32letý muž z Přerovska. Na úterní tiskové konferenci to oznámili zástupci policie. Muž poničil 28 aut, jeden člověk byl zraněn. Škoda byla vyčíslena na milión korun.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jeden z poškozených kamiónů

Článek

„Došlo k útokům na osobní a nákladní vozidla jedoucí minimálně stokilometrovou rychlostí. Ten člověk musel počítat s tím, že může někoho zranit nebo zabít. Takový masakr na silnici jsem ještě nezažil, mohlo z toho vzniknout mnoho těžkých a smrtelných zranění," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Foto: Policie ČR

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pátrání se rozběhlo krátce po prvním útoku. Již na druhý den ráno jsme zajistili vozidlo Nissan Navara s přívěsným vozíkem naloženým dřevem, který se měl podle svědků v inkriminované době nacházet v místě události,” uvedl Kužel. Policii se tam podařilo zajistit střepy z rozbitého světla tohoto vozu a další stopy, které policisty dovedly k muži.

„Odpoledne jsme zadrželi i řidiče. Upozornil nás na něj lékař, k němuž přišel se zlomeným kotníkem a choval se podezřele. K tomuto zranění přišel zřejmě poté, co mu při odjezdu z místa posledního útoku v autě došel benzín a on od něj utíkal,“ dodal Kužel.

Foto: Policie ČR

Pachatel je momentálně v péči lékařů. „Ještě jsme ho ani nevyslechli. Proto se nemohu vyjádřit k motivu jeho jednání ani k jeho osobě jako takové. Říct mohu jen to, že zatím trestán nebyl. Až bude z nemocnice propuštěn, zadržíme ho a podáme návrh na vzetí do vazby,“ dodal olomoucký policejní ředitel Libor Krejčiřík.

Špalíky padající na D1 poškodily 25 autVideo: TV Nova

Policisté označili jeho jednání jako amokové. Na řidiče házel dřevěné špalky o váze 10 až 20 kilogramů. Na životě ohrozil 30 osob, z toho 18 cizinců. „Brzy jsem se shodou okolností objevil na místě jednoho z útoků a musím říct, že takový masakr na silnici jsem ještě nezažil, ač u policie sloužím už 30 let,“ řekl Kužel. Nevylučuje změnu právní kvalifikace z obecného ohrožení na pokus o vraždu. Kriminalisté budou požadovat také vypracování psychiatrického posudku.

Házel ze čtyř míst

Pachatel házel dřevo před šestou hodinou večer z nadjezdu na dálnici D1 na 312. kilometru a z mostu na silnici I/48 u obce Starojická Lhota. Na dálnici trefil pět kamiónů, na silnici číslo 48 pak jeden.

Foto: Policie ČR

Okolo půl osmé večer pak z nadjezdu nad dálnicí D1 mezi 307. a 308. kilometrem házel dřevěné špalíky na silnici. Poškodil karoserie a další části zhruba dvou desítek osobních i nákladních aut a zranil jednoho člověka.

Foto: Policie ČR

„Podobný případ se odehrál v Německu v roce 2009. Tehdy pachatel způsobil smrt jednoho člověka a další tři těžce zranil. Dřevěný špalek, který použil, vážil šest kilogramů. Kvalifikováno to bylo právě jako vražda a pachatel vyfasoval doživotí,“ vysvětlil Krejčiřík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám