Hlavní obsah

Soud zrušil Čtvrtníčkovi s Potměšilem podmíněné tresty

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Osmiměsíční podmíněné tresty pro Petra Čtvrtníčka a Jana Potměšila zrušil ve středu Městský soud v Praze. Herci dostali podmínku od Obvodního soudu pro Prahu 6 za natáčení klipu pro Konto Bariéry v převlecích za policisty. Při jedné z „kontrol” utrpěl jeden muž srdeční příhodu.

Soud hercům Čtvrtníčkovi a Potměšilovi zrušil podmíněné trestyVideo: Novinky

 
Článek

„Odvolací soud dospěl k závěru, že jednáni obžalovaných Čtvrtníčka a Potměšila není trestným činem. To, jak jednání posoudil soud prvního stupně, nebylo možné odvolacím soudem přijmout,” zdůvodnil zprošťující verdikt soudce Pavel Benda

„Úmysl nesměřoval k tomu, přisvojit si pravomoc úřadu tak, aby jí herci využívali. Jednalo se o parodickou činnost, jejímž účelem byla charita,” pronesl k soudu Čtvrtníčkův obhájce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Byli jsme nakloněni přesvědčení, že to, co děláme, poslouží dalším lidem. Mrzí  mě, co se stalo,” uvedl herec Jan Potměšil. „Souhlasím s Honzíkem, co tady říkal. Ten čin jsme páchali v dobré víře,” zakončil Čtvrtníček odvolací jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Klip na podporu Konta Bariéry se natáčel v létě 2012 v pražské Papírenské ulici. Čtvrtníček a Potměšil byli oblečeni do policejních uniforem a zastavovali řidiče, kteří si mysleli, že jde o skutečnou silniční kontrolu. Herci se jim po chvíli představili a zeptali se, jestli nechtějí přispět na Konto Bariéry. Natáčení se zúčastnil i – dnes již zesnulý – herec Jan Kašpar, který byl – stejně jako Potměšil – upoután na invalidní vozík.

Jeden muž při „kontrole” ale bohužel dostal infarkt. Jak řekl Čtvrtníček při předchozím líčení, účelem nebylo nikomu ublížit, ale přimět lidi, aby přispěli na Konto Bariéry.

Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil jako policisté v klipu Konta BariéryVideo: Česká televize

Za poškození cizích práv a přisvojení pravomoci úřadů soud už všem uložil ve zkráceném řízení tresty půl roku až jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky. Obhájci ale podali proti rozhodnutí odpor, a soud tak nařídil hlavní líčení, ve kterém samosoudkyně Markéta Binderová uložila hercům osmiměsíční podmíněné tresty. Herci se odvolali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám