Hlavní obsah

Nabízeli vysoký výnos z dluhopisů, teď je čeká soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku tisíciletí nabízeli lidem téměř dvanáctiprocentní výnos z nákupu dluhopisů, teď po letech skončili na lavici obžalovaných a hrozí jim až desetiletý trest. Řeč je o pěti bývalých manažerech zkrachovalé firmy CDC – Credit and Development Company, která obchodovala s cennými papíry.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavně přes internet lákala investory k nákupu dluhopisů se zhodnocením, které bylo podle obžaloby nereálné. Někdy šlo o deklarovaný desetiprocentní výnos, jindy o 6, 7,5 či o 8,8 procenta, na internetu se dokonce objevilo i zmiňovaných téměř 12 procent.

Přehnanost slibovaných výdělků se následně potvrdila, takže klientům, kteří na nabídku přistoupili, měla pětice způsobit podle spisu škodu více než 72 miliónů korun.

Jednání prakticky nezačalo

Bývalí šéfové představenstva CDC Martin Zach, Ján Hirjak, Petr Kaplan, Marek Orosz a Josef Pokorný si za to v pátek měli vyslechnout u Městského soudu v Praze obžalobu, která je viní z pokračujících podvodů.

Jenže Zach, který už figuroval v kauze jiného zkrachovalého obchodníka s cennými papíry, firmy Finnex, podle informací Práva k soudu nedorazil a nedal přitom souhlas s tím, aby se jednalo bez jeho přítomnosti.

Senát vedený Alexandrem Sotolářem proto fakticky hlavní líčení ani nezahájil a jednání odročil na počátek ledna, kdy teprve státní zástupce přednese obžalobu a pětice podezřelých začne vypovídat.

Zachovi jako někdejšímu členovi, místopředsedovi a nakonec i předsedovi představenstva CDC dává státní zastupitelství za vinu největší podíl z celkově způsobené škody, celkem 23,5 miliónu korun.

Místo stavebních parcel pole

Podle obžaloby totiž opakovaně převáděl dluhopisy na různé osoby a peníze od klientů prý firma používala na půjčky pro společnosti personálně propojené s CDC, čímž je vyváděla z dosahu původní firmy. Klientům přitom vedení CDC jako původní záměr své podnikatelské činnosti se slibovaným vysokým výnosem předkládalo písemný materiál „Projekt Březí“.

Šlo o domnělé parcely pro výstavbu rodinných domů v obci Březí u Říčan o celkové rozloze 92 tisíc metrů čtverečních.

„V poškozených byl vyvoláván dojem, že se jedná o pozemky stavební, připravené k výstavbě, a tedy lukrativní, čímž byli poškození záměrně uváděni v omyl s úmyslem vylákat finanční prostředky, přičemž se jednalo a jedná o pozemky vedené v evidenci jako orná půda,“ píše se v obžalobě na šéfy CDC.

Zach a spol. o tom prý dobře věděli, přesto s investory uzavírali smlouvy o převodech dluhopisů a získané peníze podle mínění žalobců od samého počátku nechtěli použít ke slibovanému podnikání a projektu v Březí. Vše nakonec skončilo v polovině prosince 2009 vyhlášením konkurzu na majetek CDC, následným obviněním šéfů firmy a nyní chystaným soudním jednáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám