Hlavní obsah

V Plzni se 25 lidí přiotrávilo plynem

Právo, ČTK, zaš
Plzeň
Aktualizováno

Pětadvacet lidí včetně dětí z několika domácností se v noci na sobotu v Plzni nadýchalo oxidu uhelnatého. Důvodem bylo využívání zemního plynu v malých nevětraných koupelnách a kuchyních, kde se oxid uhelnatý uvolnil, řekla mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Foto: Jan Švábek, Právo

Dům, kde k úniku došlo

Článek

Na místě v Plynární ulici zasahovalo šest sanitních vozů. Poškození včetně dětí byli do nemocnice předáni ve stabilizovaném stavu.

Záchranáři použili monitory, díky kterým jsou schopni zjistit tíži intoxikace a podle toho ji léčit. „Nejtěžší intoxikaci jsme zaznamenali u dvou žen, u kterých jsme naměřili hodnoty devatenáct a dvacet procent,“ sdělil Sviták.

Zdravý člověk má v krvi nula procent oxidu uhelnatého, kuřák do pěti procent. Smrtelná dávka se pohybuje okolo šedesáti procent.

Rozhodovaly vteřiny 

Podle informací Práva se nejvážněji přiotrávily matka s hendikepovanou dcerou. Asi patnáct minut strávily v koupelně, kde byla vadná karma, která v domě přiotrávila další obyvatele. „Rozhodla rychlost zásahu, během chvíle mohli být lidé v bezvědomí,“ dodal Sviták.

Případ šetří policisté i hasiči. „Pravděpodobně se jednalo o závadu na topném nebo komínovém tělese. Všechno je ve fázi zjišťování,“ řekl Právu operační důstojník hasičů Milan Klouda.

Policie na místě nezjistila cizí zavinění. Případ eviduje jako trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. „Nemohu ale vyloučit rozšíření právní kvalifikace,“ uvedl policejní mluvčí Jan Koželuh. Lidé v domě nemuseli být evakuováni. Dočasně jim nepoteče teplá voda, topení mají podle Svitáka zajištěné.

Na místě zasahovali záchranáři, hasiči, policisté, strážníci, pracovníci plynárny a k události se dostavili i lidé z plzeňského magistrátu. V nemocnici skončili také dva policisté, kteří pomáhali lidem dostat se z domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám