Hlavní obsah

Za výbuch v Paskově může metan, který unikl z nedalekého potrubí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paskov
Aktualizováno

Úterní výbuch v budově celního úřadu v Paskově, při kterém se zranilo devět lidí, zavinil únik důlního plynu metanu z nedalekého potrubí. To vede jen nedaleko od místa exploze a odčerpává se jím metan z podzemí šachet, který se na povrchu využívá k vytápění.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Policie a hasiči zasahují v Paskově v budově staré celnice, kde v úterý ráno došlo k výbuchu.

Článek

Policie prověřovala i možnost, že by výbuch byl dílem nahromaděného metanu vyvěrajícího z podzemí, to se ale nepotvrdilo.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Můžeme potvrdit, že výbuch způsobil důlní plyn, který vedl v potrubí. Dnešní šetření je zaměřeno na sondáže a odborné měření, které má určit přesné místo úniku důlního plynu,“ informoval mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

Společnost Green Gas DPB ve středu přiznala, že plyn pravděpodobně unikl z jejího potrubí. Zajímavé přitom je, že před několika dny technici potrubí kontrolovali, takže není úplně jasné, co se vlastně stalo.

„Kontrola těsnosti plynovodů je prováděna podle bezpečnostního a technického standardu dvakrát za rok. Toto konkrétní potrubí bylo naposledy prověřeno dne 6. listopadu bez indikace úniku,“ uvedl mediální zástupce firmy Jaroslav Baďura.

Upřesnil, že potrubím je dodáván důlní plyn do plynové kotelny na sídlišti Bělská v Paskově. „Předmětná část byla kompletně postavena v roce 2008 a kolaudována o rok později. Jde o moderní a zabezpečené potrubí,“ dodal mluvčí.

Exploze otřásla budovou v úterý před osmou hodinou ranní. Sedm lidí, převážně žen, se při výbuchu vážně zranilo, další dvě osoby utrpěly posttraumatický šok. Jedna ze zraněných má popáleniny na 75 procentech těla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám