Hlavní obsah

Důl v Karviné se otřásl 900 metrů pod zemí, tři horníci zemřeli

– Karviná • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Tomaškovič, Ondřej Kořínek, Aleš Honus

Krátce před polednem došlo v dole ČSA v Karviné k otřesu při rozšiřování prorážky v lokalitě ČSA Závodu Důl Karviná. Podle mluvčího těžební společnosti OKD Marka Síbrta zemřeli tři zaměstnanci. Dva byli Češi, jeden Polák. Dalších devět lidí je zraněných.

Mluvčí OKD Marek Síbrt k tragédii v karvinském doleVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

„K otřesu došlo zhruba v hloubce 900 metrů. Byl to silný otřes slyšitelný v okolních obcích Doubrava, Orlová, Karviná. K otřesu došlo v bývalém dolu Doubrava, pracoviště je poměrně daleko od šachty,“ řekl Novinkám mluvčí OKD Marek Síbrt.

Na dole Karviná zasahovalo kromě báňských záchranářů i pět posádek Zdravotní záchranné služby Moravskoslezského kraje.

„Devět pracovníků ve věku čtyřiatřicet až dvaapadesát let utrpělo lehká, středně těžká až těžká zranění. V době zásahu však byli všichni při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Záchranáři u nich zjistili pohmožděniny, či zlomeniny v oblasti končetin, hrudníku, poranění páteře a hlavy,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Čtyři horníky záchranáři odvezli do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě a do nemocnice v Karviné. Jednoho předali do péče nemocnice v Havířově. Zásah zdravotnické záchranné služby skončil ve tři čtvrtě na šest odpoledne.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Vjezd do Dolu Karviná

Všech dvanáct horníků pracovalo od rána na údržbě. „Nedocházelo k ražbě, ovšem důlní otřesy jsou a budou. Souvisí s tím, že když se vydobude určité území, tak se v tom masivu kumuluje tlak, který se v určitém čase uvolní. My se tomu pokoušíme předcházet preventivními odstřely, ale příroda je někdy silnější než my,“ řekl dále Síbrt.

„Chtěl bych jménem svým i všech zaměstnanců dolu vyjádřit naši soustrast rodině i blízkým zesnulých kolegů,“ uvedl ředitel Závodu Důl Karviná Kamil Kempný.

Vyšetřováním otřesu se nyní bude zabývat komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Závodu Důl Karviná, společnosti OKD a odborových organizací ve spolupráci s policií.

Foto: Geofyzikální ústav

Záznam seismologické stanice v Ostravě.

„Situace je v podobných případech velmi komplikovaná. Při takovém geomechanickém jevu dochází k náhlému uvolnění uhelné hmoty a poškození důlní výztuže. Když k tomu připočteme teplotu v podzemí a sníženou viditelnost, je to velmi náročný zásah,“ popsal Právu práci záchranářů v podobných situacích mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek

Vysvětlil také, co je to prorážka, při jejímž rozšiřování k otřesu došlo.

„Prorážka je vlastně propojení dvou chodeb kolmou chodbou z uhlí. Ta se pak vybavuje výztuží. Prorážka bývá dlouhá zhruba 100 až 200 metrů,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám