Hlavní obsah

Němec koupil přes internet falešná eura, s kamarádem je utrácel v Česku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Přes sto falešných eurobankovek nakoupil letos v květnu přes internet Patrick Dietrich (24) z německého Günsburgu. Se svým o rok mladším kamarádem Timothy Wilcoxenem pak vyrazili do Česka, aby padělky utratili.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní Patrick Dietrich (vpředu) a Timothy Wilcoxen před soudem

Článek

To se jim podařilo a hned během první zastávky za hranicemi v Rozvadově byli úspěšní. Na tržnici bez problému zaplatili benzín na dálniční pumpě a nakonec nakupovali v obchodním centru Olympia v Plzni. Tam ale díky obezřetné prodavačce nakonec spadla klec.

Oba cizinci se v úterý zpovídali z padělání peněz u plzeňského soudu, hrozí jim až osmileté vězení. „Falešné bankovky jsem si objednal na nelegálním portálu. Za devět dní jsem prostřednictvím zásilkové služby obdržel obálku z Itálie se stovkou padesátieurovek a třiceti dvacetieurovek. Za to jsem dohromady zaplatil 1110 euro,“ vypověděl Dietrich.

S Wilcoxenem dostali nápad, že falešné peníze udají v České republice. „Šlo nám hlavně o to, abychom přes vrácené peníze dostali pravé. V Německu jsou za takové věci vysoké tresty, v Čechách jsme si mysleli, že by se to v případě provalení řešilo zaplacením nějaké pokuty,“ pokračoval obžalovaný muž.

Kupovali hlavně oblečení

Podle státní zástupkyně Blanky Špánkové cizinci nakupovali především oblečení v buticích, ale také potraviny nebo platili padělky za občerstvení. „Už jsme měli nakoupeno, ale ještě jsme šli do drogerie pro prezervativy. Když jsem platil, pokladní popsala padesátieurovou bankovku nějakou speciální fixou a pak mi anglicky řekla, že není platná. Tak jsem si jí vzal zpátky a zboží zaplatil českými korunami,“ pokračoval Dietrich. Ještě se s Wilcoxenem zastavili na rychlé občerstvení a pak chtěli společně Olympii opustit.

„U vchodu nás zadržela ochranka. Potom přijeli policisté, dobrovolně jsme jim vydali nakoupené zboží a zbylé padělky, které jsme měli v krabici v autě,“ uzavřel Dietrich.

A byla to právě prodavačka z drogerie, která po zjištění, že se jí cizinec pokusil podstrčit falešná eura, upozornila bezpečnostní službu nákupního centra. Experti vyhodnotili padělky za velmi zdařilé. Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám