Hlavní obsah

Metanol u soudu: Kolky se recyklovaly, litr otráveného pití pak stál 50 korun

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Aféru metylalkoholu a ostravskou část hlavní zlínské větve, ve které zemřelo na otravu smrtící směsí 38 lidí a dalších mnoho desítek utrpělo vážná poškození orgánů, začal v pondělí rozplétat Krajský soud ve Zlíně se sedmi obžalovanými.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud v kauze metylVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Při distribuci 2300 litrů smrtící směsi zemřelo na severní Moravě, především v Havířově, pět lidí, na Přerovsku pak další tři, jeden muž skonal po požití lihoviny vyrobené ze smrtící směsi v Brně, a to poté, co ji měl podle obžaloby dodat do moravské metropole Petr Čagan. Řada konzumentů však utrpěla vážné zdravotní problémy, mimo jiné úplnou či částečnou slepotu.

„Bratři (Klöselovi) společně za účelem získání majetkového prospěchu po společné dohodě objednali u Martina Jirouta 2300 litrů směsi lihu a metanolu v poměru 1:1. V barelech opatřenými značkou HP Premium Hlubočky směs dodali do distribuce, aniž  vyzkoušeli nezávadnost. Prodali ji Martinu Posládkovi, který od nich již dříve odebíral alkohol likérky HP Premium,“ sdělil státní zástupce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Miroslav Klösel, Michal Klösel, Martin Svoboda, Martin Posládek a Václav Zlámal u zlínského soudu

„Chtěl bych se omluvit všem poškozeným a pozůstalým. Je mi to líto, že to tak dopadlo. Nikdy jsme neprodávali alkohol bez kolku. Cena byla 155 až 160 Kč za litr bez daně s tím, že při vrácení kolku dostal zákazník 100 zpět. Dostal se tak na cenu 50 až 55 korun za litr. Bylo to výměnou za kolky. Bylo to více než polovina ze všech rozvozů,“ řekl mimo jiné u soudu jeden z obžalovaných, Michal Klösel.

Hlavní míchač dostal doživotí

Nyní souzených sedm obžalovaných patří do skupiny 31 osob, které se pohybovaly v metanolovém řetězci, na jehož vrcholku stojí podle obžaloby podnikatel Tomáš Křepela, jeho zaměstnanec Rudolf Fian a hlavní distributor smrtící směsi Jiří Vacula. Dva prvně jmenované poslal již v květnu senát Krajského soudu ve Zlíně na doživotí za mříže. Vaculovi tehdy uložil patnáctiletý nepodmíněný trest. Martin Jirout dostal u květnového soudu šestnáct let.

Právě Jirout měl ale největší podíl na otravách lidí na severní Moravě. Prodal 2300 litrů závadného alkoholu bratrům Klöselovým z Přerovska, kteří jej dále distribuovali do nižších článků řetězce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Petr Čagan a Bohumil Malátek (vpravo) u soudu

Kromě těchto dvou soud začal v pondělí hlavní líčení proti Martinu Posládkovi, Martinu Svobodovi, Václavu Zlámalovi, Petru Čaganovi a Bohumilu Malátkovi. Bratrům Klöselovým a Posládkovi hrozí doživotí kvůli obecnému ohrožení. Další čtyři muži jsou obžalovaní z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Zlínským soudem však byli již dříve upozorněni, že mohou být rovněž ohroženi trestným činem obecné ohrožení. A to v závislosti na svých dalších výpovědích.

Metanolová aféra propukla začátkem září 2012. Zlínští státní zástupci obžalovali 31 osob ze zlínské větve, kteří mají na svědomí 38 lidských životů. Již dříve zlínský soud vynesl rozsudky nad hlavními deseti aktéry metanolové aféry. Nyní řeší dalších sedm údajných viníků. Zbylých čtrnáct předal k projednávání u soudů po celé České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám