Hlavní obsah

Upadla mi na zem, brání se žena obžalovaná z týrání dcery

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jen hodiny dělily od smrti sedmiměsíční holčičku, kterou si její matka půjčila na tři dny a podle obžaloby ji brutálně zbila. Žena se od pondělí před Městským soudem v Praze zpovídá z těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby, za které jí hrozí až deset let vězení. Opatrovník děvčátka navíc žádá pro nezletilou odškodnění ve výši čtyř miliónů korun, což je částka vysoko přesahující možnosti 34leté matky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena, která se narodila na Ukrajině, ale od své zletilosti žije v Česku, měla dceru týrat letos mezi 7. a 9. dubnem. Tehdy si ji půjčila od otce, do jehož péče je dítě svěřeno, a v suterénním bytě v pražských Stodůlkách dítě údajně bila do obličeje a hlavy. Podle státní zástupkyně dcera nezemřela jen díky včasné péči lékařů v Motole, kam ji přepravil po návratu otec.

„Nikdy jsem jí fyzicky neublížila. Jen jsem ji chovala,“ bránila se u soudu obžalovaná žena. Její výpověď byla však plná nesrovnalostí.

Byla jsem vygumovaná, přetížená, vůbec jsem nezvládala
obžalovaná

To, že dcera hlasitě plakala, řešila údajně tím, že se před ní zavřela na záchod, aby ji nebolela hlava. Později jí prý dítě upadlo na podlahu, když ho chovala.

„Zdála se mi v pořádku, nic zlomeného neměla,“ vypověděla matka, ačkoli dcera utrpěla rozsáhlé krvácení do mozku, které bude mít trvalé následky, jejichž rozsah se ani soudní znalci zatím neodvažují odhadnout.

Týrala i starší dceru 

Podrobnosti o pádu dítěte navíc nedokázala žena ani popsat. „Byla jsem vygumovaná, přetížená, vůbec jsem nezvládala,“ popsala své pocity z letošního dubna matka.

Pro násilí na dítěti není souzena poprvé. Podmíněný půlroční trest s odkladem na dva roky a ambulantní psychiatrickou léčbu jí vyměřil Obvodní soud pro Prahu 9 už jednou za týrání její starší dcery v říjnu 2003.

Za svého českého partnera se žena vdávala dvakrát, poprvé se po vzájemných rozepřích rozvedli, později žili opět spolu, soužití ale opět zkrachovalo.

Peníze na odškodnění by matka v případě odsouzení sháněla těžko. Kromě malého bytu v Neratovicích, který ještě zdaleka nesplatila, a šest let starého automobilu nevlastní prakticky nic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám