Hlavní obsah

Inspektoři se ani nestihli vrátit z kontroly a solárníci už měli licenci v kapse

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nová okolnost vyšla najevo ve středu u Krajského soudu v Brně, který rozplétá kauzu podezřele vstřícného přístupu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ke dvěma solárním elektrárnám v areálu chomutovských válcoven. Nejenže tam kontroloři dorazili na opakovanou prohlídku nutnou k udělení licence 31. prosince 2010, tedy jen pár hodin předtím, než se snížily výkupní ceny solární elektřiny. Podle výpovědi jednoho ze zaměstnanců ERÚ byla navíc licence elektrárnám udělena ještě předtím, než se inspektoři vůbec vrátili z kontroly.

Foto: Miloslav Homola, Právo

Bratři Zdeněk (sedící) a Alexandr Zemkové v předsálí soudní síně spolu s obviněnou Michaelou Schneidrovou z ERÚ.

Článek

Proces s deseti obžalovanými včetně majitelů elektráren, synů miliardáře Zdeňka Zemka a šéfky ERÚ Aleny Vitáskové, rozplétá brněnský krajský soud už čtvrtý měsíc a konec je stále v nedohlednu. Skupině obžalovaných hrozí až 12 let vězení.

Měli dostat licenci na nehotové elektrárny

Elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun vybudovala firma Z-Group Steel Holding ovládaná miliardářem Zemkem. Jde o zařízení za zhruba 1,1 miliardy korun.

Státní zástupce tvrdí, že zařízením byla vydána licence přesto, že elektrárny ještě nebyly hotové. Díky výhodnějším výkupním cenám elektřiny mohla podle obžaloby činit škoda za dvacet let provozu až dvě miliardy korun.

Na konci roku tam sice byly výkopy, ale v nich kabely byly, čekalo se jen na lepší počasí.
správce objektů

První kontrola přišla do elektráren 20. prosince za účasti pracovníka ERÚ Zdeňka Zdvihala. Ten popsal areál tak, že část solárních panelů úplně chyběla, jiné nebyly zapojené, v elektrárně byly výkopy. Proto licence nebyla udělena. Když se Zdvihal dozvěděl o tom, že po druhé kontrole elektrárna licenci dostala, byl podle svých slov v šoku.

Protokol asi někdo poslal elektronicky 

Druhé kontrole byl přítomen jako jeden ze tří inspektorů ERÚ Aleš Landcmann. „Byla to moje první kontrola. Našli jsme tam nějaké nedostatky a nedodělky, které zástupci elektráren vysvětlili tím, že měli vadnou kabeláž a museli ji reklamovat. Neviděl jsem žádné do očí bijící problémy. Měl jsem za to, že licenci můžeme udělit, ale kolega byl jasně proti,“ vzpomínal  u soudu Landcmann.

Na výsledky kontroly trpělivě čekala poslední den roku v kancelářích ERÚ Ilona Floriánová, která je také mezi obviněnými. Landcmann při své výpovědi připustil, že se pozastavil nad tím, proč Floriánová na Silvestra sedí tak dlouho v práci.

„Protokol z ohledání elektráren jí zřejmě hned někdo poslal elektronicky ještě ve chvíli, kdy jsme kontrolu neměli ještě dokončenou. Do úřadu jsme z kontroly dojeli až o půl jedenácté večer, to už tam Floriánová nebyla. Až na policii jsem se dozvěděl, že licence byla udělena kolem deváté hodiny večerní,“ podivil se Landcmann.

Údajnou nedokončenost elektráren před soudem obhajoval správce objektů Antonín Hamerle. „Dělaly se tam ještě stavební úpravy kvůli podloží, a proto se musely některé panely demontovat. Taky se tam dost kradlo. Na konci roku tam sice byly výkopy, ale v nich kabely byly, čekalo se jen na lepší počasí, aby se mohly zasypat. Při kontrole byly panely určitě namontované, myslím, že všechno bylo v pořádku,“ tvrdil u soudu.

Proces bude pokračovat ve čtvrtek výpověďmi dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám