Hlavní obsah

Policie obvinila manželku exšéfa Homolky, snažila se ukrýt peníze

Policie obvinila manželku bývalého ředitele nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého z maření výkonu úředního rozhodnutí. Údajně se snažila před policií ukrýt peníze svého manžela, který je obviněn kvůli tendru na digitalizaci chorobopisů. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dbalý u soudu

Článek

Veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů zadala Nemocnice na Homolce v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group. Policie tvrdí, že zmanipulováním zakázky vznikla nemocnici škoda nejméně 57 miliónů korun.

Ve vazbě kromě Dbalého skončil také šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil, který byl původně stíhán na svobodě. Nedávno ale podle soudu fyzicky napadl jednoho ze svědků. Kutil podal proti vazbě stížnost, informovala již dříve Česká televize.

V kauze jsou stíháni i další lidé. Podle informací médií jde o primáře chirurgického oddělení nemocnice Michala Toběrného, bývalého vysoce postaveného úředníka ministerstva zdravotnictví Pavla Kocourka a dále Josefa Veselého a Tomáše Kadlece, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty.

Dbalému později přibylo i obvinění kvůli nákupu Leksellova gama nože z roku 2009. Podle protikorupční policie přijali Dbalý a jeho exnáměstek Michal Toběrný úplatek 5,7 miliónu korun. Policie také stíhá jednoho člověka, který je údajně podplatil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám