Hlavní obsah

Strážníci zadrželi 14letého podvodníka, který z lidí mámil peníze pro postižené

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Městská policie v Brně dopadla 14letého chlapce, který vybíral peníze na falešnou sbírku s certifikátem mezinárodní organizace. I přes několik upozornění zveřejněných v médiích mu lidé přispívali. Chlapce si převzala Policie ČR.

Foto: MP Brno

Chlapce hlídka přistihla s tímto certifikátem.

Článek

Strážníci rumunsky hovořícího chlapce přistihli na křižovatce ulic Masarykovy a Orlí. Zastavoval tam kolemjdoucí s formulářem pod hlavičkou EU a Handicap International (evropská organizace neslyšících) a žádal peníze.

„Rumunsky hovořící mladík se vydával za hluchoněmého a ukazoval vytištěný certifikát, jehož text se odvolával na pomoc chudým dětem a postiženým lidem. Pod textem byla strážníkům již dobře známá tabulka s údaji o vybraných částkách,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Doplnil, že mladíka si převzala cizinecká policie.

Výběrčí mají mít osvědčení 

Již na začátku srpna varovala ředitelka asociace neslyšících Marie Doležalová veřejnost před podvodníky cizinci, kteří nemají žádné oprávnění k vybírání peněz. Podle jejich tehdejších slov se cizinci objevují nejen v Brně, ale i Praze, Kolíně nebo Ostravě. [celá zpráva]

Certifikát hlásá, že je sbírka pro regionální neslyšící, tělesně postižené a pro chudé lidi, pro které chtějí zřídit mezinárodní centrum. Podvodníci s sebou většinou nemají žádnou kasičku, do které by lidé peníze mohli házet. Bankovky jdou rovnou do kapsy výběrčích. „Už to by mělo přispívající varovat, že není něco v pořádku,“ řekla tehdy Doležalová.

Každá sbírka musí být ohlášena na radnici a výběrčí by měli mít u sebe osvědčení. Fyzické osoby navíc mohou peníze vybírat jen pro právnickou osobu. Podvodníci, pokud vyberou více než 5000 korun, mohou jít až na dva roky do vězení. Jelikož to tak ve většině případů není, hrozí jim pokuta 15 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám