Hlavní obsah

Exposlanec Chaloupka dostal podmínku za protiromské výroky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý poslanec Otto Chaloupka (VV) dostal ve středu půlroční podmíněný trest za své výroky na Facebooku, které podle Obvodního soudu pro Prahu 1 podněcovaly k nenávisti vůči skupině osob. Rozsudek není pravomocný, Chaloupka se na místě odvolal.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Poslanec Otto Chaloupka

Článek

Bývalý poslanec Otto Chaloupka (VV) se zpovídal ze svého vyjádření na Facebooku po loňských útocích v Duchcově, kde skupina Romů napadla manželský pár, což vyvolalo protiromské nálady. Otec jedné z útočnic František Tomáš napsal dopis starostce Duchcova, ve kterém mimo jiné napsal, že „se jim vlastně nic nestalo”.

Na Facebook Chaloupka mimo jiné napsal: "Slušní lidé dlouho snášeli vaše krádeže, agresivitu a neoprávněné požadavky na další a další výhody." V následné diskusi dodal, že "lidi jsou na hraně a ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud nesouhlasil s dopisem pana Tomáše, mohl se k němu vyjádřit vhodným způsobem, aniž by používal ironických výrazů a aniž by obviňoval všechny Romy ze sociopatologického chování,” zdůvodnila samosoudkyně Beranová trest, který je na samé dolní hranici zákonné trestní sazby. Dodala, že Chaloupka si musel dosah svého jednání zajisté uvědomit.

Trest odpovídá návrhu státní zástupkyně, která je o vině Chaloupky přesvědčená. „Obsah dopisu zcela jistě nevyznívá jako pokus o uklidnění situace. Právě naopak,” myslí si žalobkyně.

„Poznal jsem, že v dnešní době, v roce 2014, jsme vymysleli stroj času a dostali se zpátky do 50. let. Necítím se vinný, já jsem nevinný,” komentoval rozhodnutí soudu Chaloupka.

Chtěl uklidnit situaci

Chaloupka se brání tím, že nikoho k ničemu nepodněcoval. „Necítím se vinen, nedopustil jsem se žádného jednání ani chování, které by bylo v rozporu se zákony ČR. Ve stávající tehdejší náladě jsem považoval učinit kroky k uklidnění situace, která byla velmi napjatá. Reagoval jsem na dopis pana Františka Tomáše, který napsal starostce Duchcova, v kterém uváděl na adresu napadených manželů 'vždyť se jim nic nestalo'. Chtěl jsem zabránit eskalování nenávistné nálady, to byl můj jediný úmysl,” řekl Chaloupka.

Exposlanec uvedl, že když pracoval v USA, tak jeho nadřízený byl černoch stejně jako jeho spolupracovníci, a nikdy s nimi neměl problém. Odmítá tak označení rasista.

„V ČR jsem se setkal s mnoha lidmi různých ras, náboženství i sexuální orientace a neměl jsem s nimi problém. A byli mezi nimi cikáni a jsou mezi nimi cikáni. Nikdy jsem neposuzoval lidi podle barvy pleti, náboženství nebo sexuální orientace. Když vidím dobrého člověka, tak mě nezajímá, jestli je to Asiat, Čech, běloch nebo indián,” pokračoval Chaloupka a zmínil, že v Hodoníně má známého žebrajícího Roma, kterému vždy přispěje, aby si dal kávu, protože ví, že ty peníze nepropije a živí dvě děti.

Chaloupka: S Romy nemám problém

„Hlavně nemám rád politickou korektnost. Politická korektnost brání jakémukoliv vyřešení jakéhokoliv problému. Dokud budeme přehlížet problémy a hledat slova, jak je obejít, tak ty problémy tam budou,” prohlásil Chaloupka a opakovaně upozornil, že nejde o podněcování k nenávisti, ale o radu člověku, který když dělá, co dělá, tak to může zhoršit situaci. „Jsem přesvědčený o tom, že ten dopis situaci nezhoršil. A pokud nezlepšil, tak jí neublížil,” dodal.

„Nemám problém s Romy jako takovými. Klidně si, jako už několikrát, s Romem sednu na kafe. Mám problém s organizacema jako takovýma,” upřesnil politik, kterého přišel podpořit i jeho spolupracovník Michal Babák.

Chaloupka od Obvodního soudu v dubnu dostal půlroční podmínku za podněcování k nenávisti vůči etnické skupině. Soud tehdy rozhodl trestním příkazem, bez předkládání důkazů a jakýchkoliv výslechů. Exposlanec se v srpnu proti verdiktu odvolal.

Před soudem nestojí Chaloupka poprvé. V minulosti údajně nutil asistenta, aby mu vyplácel část svého platu. Okresní soud v Hodoníně ho ale loni v březnu zprostil obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám