Hlavní obsah

Organizovaná skupina z Moravy připravila stát na daních o téměř sto miliónů

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Škodu za téměř sto miliónů korun způsobila krácením daní státu skupina podnikatelů, které v polovině července dopadla policie při rozsáhlé akci na Moravě. Novinářům to ve středu v Olomouci řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Organizovaná skupina z Moravy připravila stát na daních o téměř sto miliónůVideo: Celní správa ČR

 
Článek

Podle kriminalistů podnikatelé nakupovali v Polsku řepkový olej a hutní materiál a přes fiktivní firmy uplatňovali odpočty daně z přidané hodnoty. Do akce s krycím názvem Cedr se zapojilo 160 policistů, a také pracovníci finanční a celní správy.

„Vlastního zásahu se zúčastnila i zásahové policejní jednotka Moravskoslezského kraje, protože bylo podezření, že jeden ze zadržených může být ozbrojený, což se potvrdilo,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na případu začali policisté pracovat v dubnu. Obvinili sedm mužů a tři ženy ve věku 28 až 46 let a také dvě právnické osoby (obchodní společnosti). Hlavní organizátor skončil ve vazbě. Za zkrácení daně hrozí obviněným až 13 let vězení, firmám pak zrušení.

Prodávali řepkový olej

„Podnikatelé do Česka přivezli od počátku ledna zejména řepkový olej, ale i hutní materiál nakoupený v Polsku za zhruba 430 miliónů korun a v ČR jej prodali. K zakrytí či snížení své povinnosti odvést daň z přidané hodnoty vytvořili účelové a fiktivní společnosti či obchodní řetězce, přes které zboží „protáhli“ a daňovou povinnost tak přenesli na obchodní společnosti formálně založené tzv. bílými koňmi. Řídili je obvinění. Ušetřené DPH, které nebylo odvedeno, využili ke snížení ceny zboží, čímž získali výhodu na trhu,“ konstatoval vrchní komisař Vlastimil Anděl, který vedl vyšetřovací tým.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

O případu daňových úniků informovali novináře mj. policejní prezident Tomáš Tuhý, náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec a kriminalista Vlastimil Anděl (na snímku zprava).

„Samotná realizace se dotkla kraje Olomouckého, Pardubického, Moravskoslezského a Jihomoravského,“ uvedl Tuhý. Policisté v rámci případu provedli čtrnáct domovních prohlídek a dalších 18 prohlídek v nebytových prostorách.

„Podařilo se nám zajistit 56 tun řepkové oleje a 25 miliónů korun. Skupina je typickým příkladem podnikatelů, kterým bylo jedno, s čím obchodují. Šlo jen o to získat výhodu z DPH,“ uvedl zástupce ředitele Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Měli i střelné zbraně 

Při prohlídkách v obytných i neobytných prostorách zajistili kriminalisté také mj. dvě střelné zbraně, z nichž jedna měla vybroušené výrobní číslo, střelivo, stolní počítače, notebooky, flash disky, mobilní telefony, marihuanu a odcizenou registrační značku z vozidla.

Původní podezření na trestnou činnost podle policistů nejprve směřovalo do Pardubického kraje, poté se podařilo vyšetřování propojit s olomouckou větví. Na případu policisté stále pracují a nevylučují, že by se počet obviněných mohl ještě rozšířit. Zjišťují mj. i to, zda skupina svou činnost nevyvíjela již dříve, než se zatím podařilo prokázat.

Při řešení případu se kriminalisté opřeli o zákon platný od roku 2012. Podle něj jsou trestně odpovědné nejenom fyzické osoby, ale i firmy. Dosud jich bylo v celé republice stíháno několik desítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám