Hlavní obsah

Žalobkyně zatrhla odložit kauzu Klecany, místostarostu bude policie vyšetřovat dál

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté z Prahy-východ po třech měsících prověřování odložili v červenci případ místostarosty středočeských Klecan a podnikatele Ladislava Němečka (53, SNK), na který v dubnu upozornil deník Právo. Detektivové řešili možné porušení zákona v souvislosti s podezřelým vítězstvím Němečkovy firmy v zakázce vypsané jeho vlastní obcí na dodání 475 žaluzií pro místní základní a mateřskou školu.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Základní a mateřská škola v Klecanech, do níž místostarosta dodal žaluzie za čtvrt miliónu korun.

Článek

Němeček přitom sám redakci přiznal, že o svém vítězství věděl už týden před oficiálním rozhodnutím hodnoticí komise, což by mohlo znamenat minimálně porušení zákona o veřejných zakázkách, ne-li trestního zákoníku a jeho paragrafu o sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Státní zástupkyně: Nezjistili vše

Jenže policie byla jiného názoru a po výsleších aktérů kauzy věc bez dalšího odložila s tím, že „nejde o podezření ze spáchání trestného činu a věc nelze vyřešit jinak“, tedy ani třeba předáním případu správnímu orgánu.

Spis si však i na základě podnětu oznamovatelů z řad občanů Klecan v čele s pražským kriminalistou Petrem Kvítkem vyžádala dozorová státní zástupkyně z Prahy-východ Lydie Staňková. A se závěry kriminalistů nesouhlasila, byly podle ní předčasné.

„Státní zástupkyně v rámci výkonu dozoru nad činností policie dospěla k závěru, že rozhodnutí policejního orgánu o odložení věci bylo vydáno na podkladě neúplného zjištěného skutkového stavu věci. Policii bylo proto uloženo, aby bylo prověřování věci doplněno a poté v ní znovu rozhodnuto,“ sdělila Právu Staňková, která případ policii vrátila.

Neřekla jsem mu v žádném případě, kdo nabídl jakou cenu, a určitě jsem nezmiňovala, že má nejnižší nabídku. Vždyť jsem v té době ani nemohla všechny znát.
Kristýna Holubová, projektová manažerka radnice

Hodnoticí komise klecanské radnice rozhodla o vítězství Němečkovy firmy loni 25. října, přičemž ještě týž den začal místostarosta žaluzie celkem za 252 tisíc korun montovat. To by nikdy nestihl, pokud by o úspěchu v tendru nevěděl dopředu, což také Právu potvrdil.

„Montoval jsem to už 25. října… V pátek 18. října za mnou přišla paní Holubová (projektová manažerka radnice a členka komise) a řekla: ‚Máš nejnižší nabídku, tak to dělej.‘ Říkám jí, ať mi tedy dají objednávku a proč mi to neřekla dřív, protože budu mít honičku,“ řekl na jaře Právu Němeček.

Kristýna Holubová v reakci na jeho slova Právu sdělila, že jí Němeček ještě před verdiktem města říkal něco o tom, že už bude žaluzie objednávat, ale ona mu podle svých slov z legrace pouze odvětila, ať si objednává, co chce. „Neřekla jsem mu v žádném případě, kdo nabídl jakou cenu, a určitě jsem nezmiňovala, že má nejnižší nabídku. Vždyť jsem v té době ani nemohla všechny znát,“ uvedla.

Nabídky nebyly v obálkách

Třetí z firem, kterou radnice v poptávkovém řízení vyzvala, aby přednesla svou nabídku na dodání žaluzií, totiž podle razítka z městské podatelny takto učinila až 23. října. Tedy dva dny poté, co už Němeček žaluzie podle svých slov objednal.

Holubová nevyloučila, že místostarosta mohl podrobnosti od dalších uchazečů zjistit v podatelně radnice. Možnost, že druhý muž klecanské radnice znal s předstihem před rozhodnutím města nabídky ostatních, připustil i sám starosta Klecan Ivo Kurhajec (SNK).

„Je to místostarosta, má k tomu přístup,“ konstatoval na adresu Němečka. Nabídky podle něho nebyly v obálkách, za což už radnici pokáral Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Němeček ale odmítá, že by byl ve střetu zájmů nebo že by porušil zákon. O tom, že řízení končí až 25. října, prý nevěděl.

Je spokojený, že vyšetřování pokračuje

Zmocněnec nespokojených občanů Kvítek, který podal kvůli zakázce trestní oznámení, nynější rozhodnutí žalobkyně o pokračování prověřování případu přivítal.

„Je dobře, že to neusnulo a že to nezametli pod koberec. Není to sice žádný zločin století, ale nemělo by to skončit zametením, obzvlášť když se sám vám novinářům přiznal,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám