Hlavní obsah

Dal mladíkovi léčivou náplast, aby se dostal do rauše. U soudu litoval jeho smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Šestadvacetiletý Evžen Sedlář ve čtvrtek u Krajského soudu ve Zlíně přiznal vinu za experimenty s léky, které stály v březnu v Luhačovicích na Zlínsku život osmnáctiletého chlapce. Mladíci spolu s dívkou zkoušeli náplasti tišící bolest určené pro těžce nemocné pacienty. Chtěli se tak dostat do „rauše”.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Nabídl jsem jim léky, o nichž jsem nevěděl, co mohou způsobit a s nimiž jsem neměl zkušenosti. Cítím se vinný jeho smrtí i tím, že jsem neudělal nic, čím bych mu pomohl, když mu bylo špatně," uvedl u soudu Sedlář. Podle státního zástupce Lea Foltýna je tento případ ojedinělý.

"Jednalo se o mladé lidi, kteří si z mladické nerozvážnosti aplikovali různé léky a experimentovali s nimi. Zároveň přitom pili alkohol," uvedl Foltýn.

Nahrávali se na mobil  

Podle obžalovaného byli všichni tři účastníci tragického dýchánku uživateli marihuany a pervitinu. Zkušenosti s těmito drogami u soudu přiznala i dívka, která experiment stejně jako Sedlář přežila.

Obhájce Josef Kapušňák upozornil i na to, že si léky aplikovali dobrovolně. "Všichni byli uživatelé drog a měli v povědomí, co do sebe dostávají. Cítím tady i provinění rodičů, kteří měli zavolat ambulanci a nespoléhat na to, že se syn vyspí a bude dobrý," řekl novinářům Kapušňák. Hodlá navrhovat mimořádné snížení trestu pod spodní desetiletou hranici sazby.

Podle obžaloby Sedlář léky poškozenému a jeho o pět měsíců mladší kamarádce poskytl. Je známo, jak se neštěstí stalo, protože mladí lidé se při experimentu nahrávali na mobilní telefon. Záznam soud přehraje na dalším hlavním líčení, kdy bude vyslechnut i toxikolog.

Nalepili si tři náplasti 

Sedlář dvojici nabídl, aby šla k němu domů, že tam má „nějaké náplasti, které je přivedou do rauše”. Jednalo se o léčebné transdermální náplasti, které užívají při nesnesitelných bolestech lidé nemocní například rakovinou nebo AIDS. Nemocní si aplikují jednu náplast a její účinek má být až třídenní. Podle obžaloby si mladí lidé nalepili na předloktí minimálně tři náplasti. K tomu užívali i další léky, jež se používají k tišení bolesti a rovněž se dají koupit pouze na lékařský předpis. Trojice smrtící koktejl doplnila ještě popíjením slivovice.

Osmnáctiletému muži se později udělalo nevolno a upadl do bezvědomí. Jeho kamarádka se Sedlářem bezvládného mladíka odvezla domů, kde ho předali rodičům s tím, že se jejich syn opil. Mladík vlivem kombinace medikamentů a alkoholu druhý den ráno zemřel.

Sedlářovi za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí deset až 18 let vězení. Rozsudek bude zřejmě vynesen příští středu.

Podle lékařů se mladík udusil zvratky, kterých se oslabené tělo nebylo schopno zbavit. Smrtelná ale byla i samotná kombinace léků a alkoholu, které muž do sebe dostal. Oběma dalším lidem bylo zle, smrtící hrátky s léky ale přežili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám