Hlavní obsah

Pohřešovaný mladík nelegálně pracoval v Rakousku, pak ho zbili a nechali v lese

Novinky, Ondřej Kořínek
České Budějovice

Téměř měsíc nevěděla matka o svém 22letém synovi, který se v Českých Budějovicích nechal zlákat cizinci na práci v zahraničí. Mladík, který je neslyšící a v té době neměl ani naslouchadlo, pracoval v Rakousku, kde ho ale odhalili policisté. Cizinci, místo aby ho odvezli zpět do ČR, jak slíbili, ho zmlátili a on se čtyři dny pak potuloval v lesích.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celý příběh se podle matky začal odehrávat 19. července v Českých Budějovicích, odkud mladík na duševní úrovni 17letého chlapce odjel s Angličany do Linzu v Rakousku, kde pracoval s asfaltem na stavbě silnice. Nocoval spolu s ostatními v Passau v Německu v karavanu. Pracoval asi tři dny za 50 eur na den.

„Rakouská policie ale udělala zátah na nelegální pracující a odhalili také mého syna. Řekli mu, že pracuje nelegálně, a pokud nechce do vězení, aby se vrátil do ČR. Podvodníci slíbili, že ho tam odvezou, místo toho se ale vrátili do karavanu, kde několik dní zůstali,“ popsala Novinkám matka nalezeného mladíka.

Čecha následně naložili do auta a směřovali do německého vnitrozemí za další prací. „Když jim syn řekl, že už pracovat nechce, protože by šel do vězení, vytáhli ho z auta, dali mu pěstí, vzali mu peníze a odjeli. Jakmile se probudil, zjistil, že je někde v lese,“ vylíčila matka.

V lese bez jídla a pití  

Podle ní byl mladík v lese čtyři dny, než se dostal do hotelu v Regensburgu. Tamější personál mluvil anglicky, mladý dobrodruh částečně odezíral ze rtů a dokázal poprosit o připojení k internetu. Na Facebooku se pak minulý týden v pátek spojil s příbuznou, která kontaktovala českou policii, jež už vedla mladíka v databázi.

Česká policie posléze uvědomila německou, která pro nalezence přijela a vyslechla ho. „Od syna chtěli vědět vše včetně toho, jak cizinci vypadali,“ doplnila matka neslyšícího chlapce s tím, že v sobotu byl zpátky doma.

Policie ČR se případem dále nezabývá, protože mladý muž odjel dobrovolně. Skupinu Angličanů vyšetřuje německá policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám