Hlavní obsah

Za defraudaci pěti miliónů dostala bývalá účetní města Orlová pět let

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Do vězení na pět let poslal ostravský krajský soud bývalou účetní města Orlová Moniku Jaworkovou. Ta si během několika let nechala na své bankovní účty nebo na účty svých příbuzných poslat z účtů města více než pět miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Monika Jaworková u soudu tvrdila, že peníze zpronevěřila pro vyděrače.

Článek

Žena byla sice souzena za zpronevěru, soud ale její jednání nakonec vyhodnotil jako podvod. To ale nic nemění na tom, že za každý ukradený milión si za mřížemi odsedí jeden rok.

Žena v letech 2007 až 2011 vystavovala platební poukazy, ve kterých jako důvod platby uváděla vrácení různých přeplatků.

„Následně došlo k převodům různých finančních částek, určených fiktivním příjemcům, z bankovních účtů města na její bankovní účty nebo na účty rodinných příslušníků či dalších osob, případně na účty jiných subjektů, kterým tak hradila vzniklé závazky,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

„Dodnes nevíme, kde ty milióny skončily. Obžalovaná nebyla na žádné zahraniční dovolené, nekupovala si auta, drahé oblečení ani šperky. Žila stejně jako dříve,“ konstatoval soudce Miroslav Mucha.

Tvrdí, že kradla pro vyděrače 

Žena se ke zločinu částečně přiznala, tvrdila ale, že se stala obětí vyděrače, pro kterého peníze kradla. Veškeré důkazy ale podle svých slov zničila. Proč, to odmítá vysvětlit. Případ se podařilo odhalit díky hloubkové kontrole, kterou radnice provedla.

Postupně vyšlo najevo, že svého zaměstnavatele začala žena okrádat už v roce 2007, kdy si na svůj účet nechala poslat přeplatek jiné osoby za komunální odpad. Na třináctitisícový podvod se tehdy nepřišlo, a tak žena začala tunelovat městskou pokladnu ve velkém.

„Jednala jsem pod nátlakem. Žádné peníze jsem nepoužila pro sebe,“ hájila se. Vyděrače podle svých slov nezná – kontaktoval ji nejprve po telefonu, poté jí začal nechávat v poštovní schránce výhrůžné vzkazy.

Soud označil obhajobu ženy za účelovou 

„Hrozil, že ublíží mně i mé rodině. Nejdříve jsem to nebrala vážně, později se ale začal nátlak stupňovat,“ řekla.

Výhrůžné vzkazy si podle svých slov nejprve archivovala, poté je ale zničila. Na dotaz soudce, proč se nikdy neobrátila na policii a všechny důkazy zničila, nedokázala odpovědět. „To opravdu nevím, nedokážu si to vysvětlit,“ dodala. Soud nakonec její obhajobu označil za účelovou.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzená se vyhlášení rozhodnutí neúčastnila a její obhájkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou. Lhůtu pro případné podání odvolání si ponechala i státní zástupkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám