Hlavní obsah

Odháčkování je naprostý nesmysl, řekl u soudu s guru Járou sexuolog

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Jako o naprostém nesmyslu hovoří o odháčkování přední český sexuolog Petr Weiss. Ten ve středu u Krajského soudu ve Zlíně vypovídal coby soudní znalec v případu Jaroslava Dobeše, alias guru Járy, který se měl spolu se svou kolegyní Barborou Pláškovou podle obžaloby dopustit znásilnění osmi dívek formou takzvaného odháčkování.

Foto: Právo

Náhled webové stránky Jaroslava Dobeše

Článek

Známý český sexuolog Petr Weiss se ve svém znaleckém posudku zabýval psychikou a rozpoložením poškozených dívek. O většině z nich hovořil jako o vysoce inteligentních osobnostech, na které měl Dobeš dlouhodobý systematický vliv.

Jde o člověka s narcistickými choutkami, objevuje se u něj pocit, že je něco extra, mimořádná osobnost.
soudní znalkyně

Na otázku, proč ženy neodešly před odháčkováním neboli samotným pohlavním aktem s Dobešem ze semináře, uvedl: „Byly ve stavu změněného vědomí dosaženého holotropním dýcháním a zřejmě i pod vlivem psychoaktivní látky. V žádném případě nebyly informovány o tom, jakým způsobem dojde k odháčkování,“ potvrdil Weiss.

Foto: Policie ČR

Jaroslav Dobeš

U soudu ve středu vypovídala i soudní znalkyně Ludmila Čírtková zabývající se psychiatrií a profilací pachatelů trestných činů. Guru Járu hodnotila jako vysoce narcistickou osobnost, se znaky sebestřednosti a s vysoce manipulativními schopnostmi.

„Jde o člověka s narcistickými choutkami, objevuje se u něj pocit, že je něco extra, mimořádná osobnost, že si od druhých zaslouží respekt. Je to šikovný manipulátor, ale může být pro okolí zdrojem rizika. Je schopen dramatického vystupování i prudkého střídání emocionálních poloh,“ uvedla ve středu u Krajského soudu ve Zlíně Čírtková.

Žije na Filipínách 

Podle Jaroslava Dobeše šlo o intimní energetickou očistu dívek od minulých vztahů, která podle něj vychází z tantrické nauky. Ženám tvrdil, že jejich problémy jsou způsobené háčky. Ty v nich zanechali jejich bývalí partneři a ženám následně neumožňovaly plnohodnotný partnerský život.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Petr Weiss vypovídal ve středu u soudu s guru Járou

Znásilněné dívky se účastnily jeho esoterických seminářů zaměřených na očistu žen od předchozích partnerských vztahů. Sám svou metodu nazýval odháčkováním. Řada jeho studentek tuto „terapii“ podstupovala dobrovolně, mnohé však do poslední chvíle přesný význam slova odháčkování neznaly a krátký pohlavní styk s „mistrem“ byl pro ně nečekaným utrpením a dodnes mají dle svých slov psychické problémy.

Hlavní líčení s Dobešem a Pláškovou pokračovalo v jejich nepřítomnosti ve Zlíně již třetím dnem. Oba čelí obžalobě ze znásilnění, kterého se v minulých letech měli dopustit na osmi mladých účastnicích jejich kurzů a seminářů při škole Poetrie.

Hrozí jim až dvanáct let vězení. Proces s nimi je veden jako proti uprchlým, oba jsou již delší čas mimo republiku. Guru Jára pobývá v současné době se svou filipínskou manželkou na Filipínách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám