Hlavní obsah

Žhář na Olomoucku likviduje posedy a včelí úly

Právo, Miloslav Hradil

Nevšední zvýšený počet výjezdů k požárům mysliveckých posedů a včelích úlů zaznamenali v posledních týdnech hasiči na různých místech Olomoucka. Od května tu již požár zničil pět posedů, dvakrát oheň zachvátil včelí úly. Právo o tom informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár posedu a blízkého strniště likvidovali hasiči i u ŠtarnovaVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Naposledy vyjížděli k události podobného typu profesionální hasiči ze Šternberka a jejich dobrovolní kolegové z Bohuňovic uplynulý víkend v neděli. Zaměstnal je požár posedu a blízkého strniště u obce Štarnov.

Posedy už hořely také u Droždína, Lhoty u Nákla, Střeni a Daskabátu, včelí úly oheň likvidoval v Domašově nad Bystřicí a ve Lhotě u Nákla. U podobných požárů přitom hrozí především v horkém a suchém počasí rozšíření na přilehlá pole nebo lesní porosty.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči u shořelého posedu u Štarnova

„Podivný je přinejmenším počet těchto událostí i blízká lokalita jednotlivých míst s požáry. U všech těchto případů došlo ke kompletní devastaci posedů či včelích objektů. Škody po požárech se dají počítat v desítkách tisíc korun,“ uvedl Hošák s tím, že u všech těchto případů je jednou z nejvíce pravděpodobných příčin úmysl neznámé osoby.

Hasiči mají silné podezření, že mají co do činění se sériovým žhářem, který má spadeno především na tyto dřevěné stavby.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Trosky posedu u Droždína

Tomu, že požáry může zakládat sériový žhář, napovídá mj. třeba to, že v jeden den (10. června) shořel myslivecký posed ve Střeni i v nedaleké Lhotě u Nákla. V druhém případě navíc vzplál oheň i ve včelíně.

„Naštěstí se všechny požáry obešly bez zranění a včasná lokalizace zabránila například o víkendu většímu rozšíření ohně na strniště. U obce Daskabát požár poškodil také sloup elektrického vedení,“ dodal Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Z posedu u Střeni zůstala jen hromádka ohořelých kůlů.

Jednotlivé události šetří hasiči i policisté. Zatím nebyla vyloučena ani potvrzena možná souvislost mezi jednotlivými požáry. Nicméně úmyslné zapálení se už v některých případech podařilo prokázat. Pachateli hrozí za poškození cizí věci až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám