Hlavní obsah

Dlouholetý šéf krajské policie ve Zlíně Koutný rezignoval

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Bedřich Koutný rezignoval na svou funkci. Muž, který je ve vedení okresní zlínské policie a později i krajské policie již zhruba dvacet let, se tak rozhodl poté, co média zveřejnila podezření na machinace kolem údajně předraženého nákupu části objektu v areálu bývalých Baťových závodů, ve kterém nyní sídlí zlínské Krajské ředitelství PČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bedřich Koutný

Článek

„Jsem už unavený ze všech těch ataků, které proběhly vůči mně. Už na to nemám žaludek. Tyto útoky poškozují nejen vedení krajské policie, ale i řadové policisty, kteří trpěli tyto informační kampaně a odvádějí přitom poctivou práci,“ řekl Právu Bedřich Koutný.

Nejen Koutného, ale především jeho náměstka Jaroslava Vaňka nyní prošetřuje policejní prezidium. „Prezidium prověřuje více než dvě osoby kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zřejmě i další porušení policejního zákona,“ prozradil Právu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ten také akceptuje rozhodnutí Bedřicha Koutného. „To ovšem neznamená, že nebudeme pokračovat v prošetřování,“ konstatoval ministr vnitra.

Dvě patra budovy za 86 miliónů

Vody se v prostředí vedení krajské policie rozvířily poté, co média upozornila na podezření ze střetu zájmů zlínského policejního náměstka Vaňka. Policie od firmy jeho dlouholetého známého podnikatele Petra Tankó koupila za 86 miliónů korun dvě patra budovy v centru Zlína, kde nyní sídlí Krajské ředitelství PČR.[celá zpráva]

Foto: archiv Pravo, Právo

Jaroslav Vaněk na archivním snímku z roku 2009.

Podnikatel poté daroval bývalé obchodní středisko v hodnotě jeden milión korun hokejovému klubu v Brumově-Bylnici, jehož je právě Vaněk prezidentem. „Kauza je delší. My o ní víme již delší dobu. Prověřujeme ji v několika rovinách. Nejen na úrovni policejního prezidia, ale i přes Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ sdělil již dříve Právu ministr vnitra.

Cenu prověřovaly úřady

Policejní náměstek se však od prvopočátku nařčení brání a vidí v tom především další pokus o zkompromitování jeho jména. „Celý případ proti mně považuji za skandalizaci. Různým anonymům a nepravdám se bráním už od roku 2009. Jsou to lži,“ sdělil Právu Vaněk.

Obdobně již před několika týdny hovořil i šéf krajské policie ve Zlíně Bedřich Koutný. „Je to skandalizace. Do prošetření se k nákupu dvou pater objektu sloužícího krajské policii vyjadřovat nebudu. Jde o prostory necelých čtyř tisíc metrů, které se rekonstruovaly. Celý schvalovací proces prošel přes policejní prezidium, přes ministerstvo vnitra, ministerstvo financí. Navíc cenu za tento objekt prověřoval i Národní kontrolní úřad, který sdělil, že nákup byl v pořádku, cena souhlasí a prodej byl veden transparentně,“ konstatoval šéf krajské policie Koutný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám