Hlavní obsah

Kvůli porodní asistentce měl porod skončit tragicky, Nejvyšší soud se jí zastal

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Nejvyššího soudu (NS) se dočkala zastání porodní asistentka Zuzana Štromerová, kterou justice potrestala dvouletou podmínkou se zkušební dobou pěti let a zákazem činnosti. Podle soudů nesla zodpovědnost za tragédii při jednom z porodů, po vyšetření v porodním domě u Čápa měla totiž poslat domů těhotnou ženu s tím, že má falešné kontrakce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

I přes další zprávy o zhoršujícím se stavu jí pak podle soudů řekla, ať nevolá záchranku. Žena o několik hodin později porodila mrtvé dítě. Případem se nyní bude muset znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 6.

K tragédii došlo v září 2011 v Praze. Podle obecných soudů Štromerová poslala osudný den ve 13.30 domů ženu v 39. týdnu těhotenství domů z porodního domu s tím, že má falešné kontrakce. Když jí žena v 17 hodin volala, že kontrakce pokračují, toto sdělení měla podcenit, stejně jako o tři hodiny později, kdy už žena začínala rodit, jí dle verdiktu striktně nedoporučila volat záchranku a vydala se na místo sama.

„Ačkoliv byla poškozenou ve 20.52 telefonicky informována, že kontrakce prudce zesílily, že má velmi silné nucení tlačení a když bylo zřejmé, že se jedná o překotný porod, i tentokrát podcenila vzniklou situaci a nedoporučila kontaktovat zdravotnické zařízení a ani sama nepřivolala záchrannou službu. Když se kolem 21 hodin dostavila do bytu a zjistila, že je porod v samém závěru, přičemž ozvy plodu nezjistila, teprve požádala manžela poškozené, aby zavolal záchrannou službu,“ napsaly do verdiktu soudy.

Podala dovolání a uspěla

Štromerová podala proti trestu dovolání s tím, že se nedopustila žádné chyby. „Namítla, že mezi jejím jednáním a následkem není příčinná souvislost, neboť spekulace, že pokud by poškozená včas odjela do porodnice, tak by nedošlo k úmrtí plodu, nemá oporu v žádném podkladu,“ napsala do dovolání.

Proti tomu se ohradil žalobce Nejvyššího státního zastupitelství s tím, že zavinění smrti dítěte nespočívalo v jejím lajdáctví nebo vědomém zanedbáním povinností, ale v jejím přesvědčení jako stoupenkyně alternativních metod.

„Výrazně podcenila rizikovost a komplikovanost porodu. Celou dobu vystupovala před poškozenou v pozici profesionála a požívala její maximální důvěry, opakovaně ji ubezpečovala, že porod probíhá fyziologicky, bez komplikací, aniž pro takové tvrzení měla z provedeného vyšetření dostatečné podklady,“ upozornil státní zástupce.

Senát NS v čele s Jindřichem Urbánkem ale dovolání Štromerové vyslyšel s tím, že soudy musí porodní asistentku znovu vyslechnout a zjistit, do jaké míry mělo její jednání vliv na úmrtí dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám