Hlavní obsah

Policie odložila případ výbuchu na palestinské ambasádě

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Pražští kriminalisté v těchto dnech podle informací Práva odložili případ tragické novoroční exploze v sídle palestinské ambasády, při které se smrtelně při manipulaci s výbušninou zranil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál (56).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Komplex velvyslanectví a rezidence velvyslance Palestiny v Praze-Suchdole

Článek

„Případ byl odložen k 30. červnu s tím, že nedošlo ke spáchání trestného činu, tedy pokud se týká úmrtí pana Džamála. A co se týká nedovoleného ozbrojování, tak pachatel zemřel, tedy pan velvyslanec,“ řekla k tomu Právu dozorová státní zástupkyně Jindra Janáčová z Prahy 6.

Informaci potvrdila ve středu také mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová s tím, že nikdo nebyl obviněn.

I když případ dále nechtěla komentovat, z jejích slov nepřímo vyplývá, že policisté případ ukončili se závěrem, že šlo skutečně o nešťastnou událost.

Expert na trezory: Není možné, aby palestinského velvyslance zabil výbuch trezoruVideo: Novinky

Lze však předpokládat, že proti tomuto usnesení policie podá stížnost rodina zemřelého velvyslance, jejíž někteří členové tvrdili, že mohlo jít o vraždu či atentát. Věc tedy nejspíše ještě přezkoumá dozorový státní zástupce.

Jak už Právo dříve informovalo, policisté kvůli tomuto případu dokonce simulovali explozi podobnou té z 1. ledna v místnosti s trezorem, u kterého velvyslanec podle všeho neodborně manipuloval s výbušninou.

Výbušninu držel v ruce 

Výsledek zněl jednoznačně: následky byly tak zničující, že vyloučily možnost, aby výbušný systém explodoval v trezoru, a už vůbec nemohl být určen k tomu, aby zabezpečil samotný trezor, jak zpočátku spekulovala nejen rodina zemřelého, ale i média či odborná veřejnost.

Džamál tedy s největší pravděpodobností v okamžiku výbuchu ve své rezidenci držel bombu v rukou, které mu exploze doslova utrhla.

V Suchdole explodoval rezidenční byt velvyslanceVideo: Jiří Forman, Novinky

„Pokus potvrdil, že opravdu připadá v úvahu námi od počátku zmiňovaná neopatrná manipulace,“ uvedla už v březnu Zoulová.

Chtěl zabezpečit sejf

Je tak stále možné, že i přesto, o jak silnou výbušninu šlo, mínil ji velvyslanec na bezpečnost trezoru použít, protože policie mimo jiné objevila i dráty k instalaci bomby. Podle informací Práva se velvyslanec obával o něco, co měl uvnitř sejfu. Co to bylo, policie nesdělila.

„Mohu potvrdit, že pražští kriminalisté skončili vyšetřování této věci a případ odložili, tudíž nikdo nebyl obviněn. Týká se to jak samotného výbuchu, tak prověřování nalezených zbraní v budově ambasády,“ upřesnila ve středu Zoulová.

Policisté při ohledání místa činu krátce po explozi našli v sídle palestinského velvyslanectví řadu neregistrovaných a tudíž nelegálních střelných zbraní vesměs starší výroby, ambasáda se za to omluvila a vysvětlila věc tak, že zbraně byly dárky různých představitelů z dob socialistické ČSSR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám