Hlavní obsah

Pošty, banky, herny. Trojice dělala křoví venku, dvojice uvnitř loupila

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Rozsáhlým případem bankovních a poštovních loupeží se od úterka zabývá Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedli David Arbet a Michal Najman, kteří mají na svědomí tři přepadené pošty, čtyři banky a čtyři herny. Spolu s nimi jsou obžalováni další dva muži a jedna žena, kteří jim kryli záda.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lupiči David Arbet a Michal Najman (vpředu) na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Ostravě.

Článek

„Jednotlivá přepadení probíhala obdobným způsobem. Obvinění po předchozí domluvě vstoupili do vytipovaných objektů a po oznámení přepadení se zbraní v ruce donutili obsluhu objektu vydat finanční hotovost a z místa činu odjeli připraveným vozem nebo na kolech,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Obviněného Adreje Kostovského, Ivanu Mikovou a Vladana Miljuševiče využívali lupiči podle obžaloby k tomu, aby v místě páchání loupeže či v bezprostředním okolí hlídkovali nebo hlásili mimořádné události, aby strhli pozornost okolí jinam. Na rozdíl od obou hlavních aktérů jsou stíháni na svobodě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Alarm je zahnal na útěk 

Najman spolu s Davidem Arbetem nebo s dalším komplicem, který bude souzen v samostatném procesu, přepadli v posledních dvou letech poštu v ostravských částech Kunčice, Zábřeh a Poruba, dvě banky ve Frýdku-Místku, bankovní pobočky v Ostravě-Porubě a v Karviné a dále dvě herny v Ostravě-Hrabůvce a dvě herny ve Frýdku-Místku.

„V jednom případě se obvinění pokoušeli přepadnout obsluhu čerpací stanice, a to dne 11. března 2013 v Ostravě-Hrabové. Obsluha ale v tomto případě spustila alarm a ukryla se, a proto obvinění z místa činu odjeli bez peněz,“ řekl Bartoš.

Posledním případem, který má skupina na svědomí, je přepadení pracovníka směnárny v Horních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku. „Tuto osobu si předem vytipovali a předpokládali, že má u sebe větší finanční hotovost,“ dodal státní zástupce.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Zatím se neví, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám