Hlavní obsah

Kvůli horku se v Praze otrávilo 15 lidí oxidem uhelnatým

– Praha • Aktualizováno

Lidé podceňují kontrolu plynových spotřebičů a následky především v letních měsících mohou být fatální. S tropickými teplotami se totiž zvyšuje počet otrav oxidem uhelnatým. Na vině jsou plynové spotřebiče, kterými se ohřívá voda. Jen během úterý se v Praze přiotrávilo 15 lidí. Horké počasí totiž brání lepšímu odtahu komínů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Plynové ohřívače vody zvané karmy totiž musejí být odvětrávány komínem. Aby komín táhl, musí být jeho konec studený, aby teplý vzduch z karmy mohl proudit nahoru. Při vedrech se poměr teplot může vyrovnat a komín netáhne, v horším případě se škodlivé spaliny vracejí zpátky přímo do místnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To se zřejmě stalo osudným pěti ženám, které se přiotrávily v kadeřnictví na Arbesově náměstí, v nemocnici skončily dvě z nich. V Břehové ulici záchranáři oživovali dvacetiletého muže. Další případy otrav pražská policie registruje v Bubenči a  Josefově.

„V Nuslích se v bytě otrávili tři lidé. Dva skončili v nemocnici a jednu dívku záchranáři museli resuscitovat. Na Žižkově musel být dokonce evakuovaný celý dům. Další otravy byly hlášené z Letné,” sdělila Novinkám Jana Rösslerová, mluvčí pražské policie.

Samotná otrava oxidem uhelnatým je velmi rychlá. „Příznaky intoxikace jsou bolesti hlavy, nevolnost až zvracení a neschopnost útěku ze zamořeného prostředí. Při těžké otravě upadá otrávený do hlubokého bezvědomí,” sdělila Novinkám mluvčí pražské záchranky Klára Fikejzová. Podle lékařů může v této fázi nastat mozková smrt. I když se pacienta podaří zachránit, neurologické příznaky mohou dále přetrvávat.

Při používání plynového ohřívače  je nezbytné mít zajištěnou důkladnou výměnu vzduchu v místnosti, apelovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám