Hlavní obsah

Podnikatel vyhrožoval exekutorce, že jí odřeže kousky těla. Hrozí mu 12 let vězení

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Pět až 12 let vězení hrozí Jiřímu Bezděkovi (43) z Brna, obžalovanému ze zločinu vydírání a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Krajský soud v Hradci Králové začal v pondělí projednávat případ dvou výhrůžných dopisů, které někdejší podnikatel, dnes nezaměstnaný muž žijící ze sociálních dávek zaslal v létě 2012 a 2013 do datové schránky exekutorky z Hradce Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Jiří Bezděk (vlevo) loni dokonce hodlal kandidovat v předčasných parlamentních volbách jako lídr strany Aktiv nezávislých občanů v Jihomoravském kraji.

Článek

Obžalovaný jí v dopisech mimo jiné vyhrožoval zmrzačením a odřezáním částí těla, když uříznutí ucha či vypíchnutí oka bylo to nejmírnější. Požadoval také odblokování svého bankovního účtu a vyplacení 25 miliónů korun. Dopis nejen zveřejnil na internetu, ale rozeslal ho i na nejrůznější instituce, včetně prezidentské kanceláře či ombudsmana.

Poškozená žena vedla proti Bezděkovi exekuci nařízenou Okresním soudem v Šumperku v roce 2009. Za dodané zboží dlužil obžalovaný, podnikající jako prodejce profesionálního nářadí, asi 27 tisíc korun. Rozbuškou v do té doby relativně klidném průběhu exekuce byl krok exekutorky, která dva dny po naposledy provedené splátce zajistila Bezděkův podíl v bytovém družstvu.

Na co slyší lidé? Na neštěstí a brutalitu. Takže jsem musel zvolit formu, která bude šokující. A musel jsem být adresný.
obžalovaný

Hodnota bytu podle obžalovaného byla v té době asi 1,5 miliónu korun. On přitom do té doby uhradil již 19 tisíc z dlužné sumy. Jedenáct tisíc šlo za věřitelem a zbytek na úhradu exekučních nákladů. „Dnes nesplacená částka opět stoupla. Jen úroky činí přes 9 tisíc korun,“ vyčíslila postižená exekutorka, která však byla na vlastní žádost z tohoto exekučního řízení odvolána. Nového exekutora se ale soudu dosud nepodařilo určit.

Oznámení až podruhé 

Obžalovaný ženě adresoval celkem dva dopisy. První 25. července 2012, druhý v srpnu následujícího roku. „K jejich napsání mě přivedl exekuční teror. Neměl jsem jiné východisko, jak na případ upozornit,“ tvrdí dnes a svá psaní označuje za otevřený dopis.

„Zvažovala jsem, zda to neoznámit, ale domnívala jsem se, že to je myšlenkový úlet, že to obžalovaný nemyslí vážně,“ vysvětlila soudu exekutorka, proč nepodala trestní oznámení již v roce 2012. „Druhý dopis však už byl velmi závažný. S takovým projevem násilí jsem se nesetkala,“ dodala s tím, že reálně uvažovala, že pisatel je nesvéprávný.

Po přečtení dopisu se obávala nejen o svůj život, ale i o rodinu a své spolupracovníky. „Osobně jsem se s ním nikdy nesetkala a domnívám se, že jsem plně dodržela všechny právní předpisy,“ dodala.

Neměl peníze na cestu 

Kromě výhrůžek obsahoval dopis i Bezděkův rozbor exekutorského řádu. „Exekutorský řád je protiústavní, existuje tu bezpečnostní riziko pro Českou republiku, takže to řešit budeme,“ odmítl Bezděk výtku předsedy senátu Petra Mráky, že tento rozbor není předmětem případu.

„Na co slyší lidé? Na neštěstí a brutalitu. Takže jsem musel zvolit formu, která bude šokující. A musel jsem být adresný. Předpokládal jsem, že když to začne řešit trestní senát, tak je to jediná cesta, jak to dostat k Ústavnímu soudu,“ naznačil obžalovaný, že již nyní chystá ústavní stížnost.

Hlavní líčení mělo v Hradci Králové začít již v únoru. Tehdy se ale Bezděk do soudní síně nedostavil s odvolání na hmotnou nouzi. Neměl prý peníze na nákup jízdenky. Proto ho tentokrát do soudní síně přivezla policejní eskorta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám