Hlavní obsah

Syna nechala utopit mezi zvratky ve vaně, hrozí jí výjimečný trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nechala topícího se čtyřletého syna ve vaně mezi jeho zvratky a odešla kouřit na balkón. Když se vrátila, našla už jen bezvládné tělo. Osmadvacetiletá žena v pondělí stanula před pražským městským soudem a za vraždu jí hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaná u soudu.

Článek

Podle spisu nezvládla žena na konci října loňského roku v pražském bytě svého syna uklidnit. Když nepřestával zlobit, začala ho rdousit. Když upadl do bezvědomí, odtáhla ho do koupelny a topila pod proudem vody, během čehož se malý chlapec pozvracel. Nechala ho ležet mezi zvratky ve vaně a odešla kouřit na balkón.

Když se vrátila a našla syna ležet ve vodě, zavolala záchranku a podle instrukcí začala syna oživovat. Přesto chlapeček o šest hodin později v nemocnici zemřel na následky tonutí.

Obžalovaná matka tří dětí u soudu odmítla vypovídat.

Soud vyslechl soudní znalce, kteří se vyjádřili k pitevní zprávě. Podle Ivana Procházky bylo příčinou smrti dítěte těžké hypoxické poškození mozku v průběhu tonutí. Popisoval i různé modřiny a odřeniny, které měl chlapeček na těle. Na dotaz obhájce obžalované ženy, zda by označil tato poranění za následek týrání, odpověděl, že to tak lze nazvat, ale že je to právní kvalifikace, kterou není oprávněn hodnotit.

„V životě jsem se nesetkal s tím, že by se dítě v tomto věku samo utopilo ve vaně,” uzavřel svou výpověď Procházka.

Otec měl dvě zaměstnání 

Jako další vypovídal otec dětí a přítel obžalované. Na počátku vztahu spolu bydleli na ubytovně, když ale jeho družka poprvé otěhotněla, přestěhovali se každý ke svým rodičům. Od té doby se jejich vztah změnil. „Její matka mě neměla ráda, protože jsem podle ní měl holou prdel,” vysvětlil soudu.

Přitom prý dělal, co mohl, aby udržel rodinu. V době tragédie měl dvě zaměstnání a domů se dostal zhruba jednou až dvakrát týdně. Veškeré vydělané peníze dával partnerce, bral si akorát něco málo na jídlo a cigarety.

Po narození dcery opět bydleli spolu v pronajatém bytě a po čase se jim narodila ještě další dcera a syn, dvojčata. „Pracoval jsem v podstatě pořád, abych uživil rodinu. Nejdřív jako šéfkuchař ve vazební věznici v Ruzyni, potom jsem vařil v restauraci na Bílé Hoře. Do toho jsem po nocích pracoval u bezpečnostní agentury,” popisoval situaci soudu.

Péči o děti zvládala bravurně

O smrti svého syna se dozvěděl od družčina bratra až tři dny po události. „Ona mi nikdy neřekla, jak se to stalo. Zprvu jsem nevěřil, že by syna usmrtila. Teď už si to myslím, protože jsem četl spis a jak vypovídala,” odpověděl soudu na otázku, proč změnil své mínění.

„Musím říct, že péči o děti zvládala bravurně, včetně lékařské péče. Ale soužití s ní bylo pro mě strašné,” zakončil nyní již bývalý přítel obžalované ženy.

K tomu se obžalovaná vyjádřila s tím, že asi tři čtvrtiny toho, co řekl, je lež. „Nikdy mi nepřispíval, byla jsem na všechno sama. Ani o děti se nestaral. Všechny peníze cpal do milenky a do sebe,” řekla.

Rodina odmítla vypovídat

Otec, matka i bratr obžalované využili práva nevypovídat, vzhledem k příbuzenskému vztahu k ženě. Předsedkyně soudu Silvie Slepičková tedy přečetla jejich výpovědi na policii. V těch se v podstatě shodovali, především v tom, že otec dětí pořád neměl peníze a že jim museli půjčovat.

Soud bude pokračovat v úterý výslechem dalších soudních znalců a svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám