Hlavní obsah

Ojedinělou varnu heroinu objevili policisté na Kolínsku

Novinky, mik

Začátkem dubna podnikli policisté společně s pražskou zásahovou jednotkou zátah na varnu heroinu a sušírnu marihuany. V jednom rodinném domě na Kolínsku zadrželi čtveřici osob. V Čechách se jedná o ojedinělý případ. Heroin se totiž u nás takřka nevyrábí. Informaci uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Foto: Policie České republiky

Policisté společně s pražskou zásahovou jednotkou zajistili v jedné obci na Kolínsku varnu heroinu.

Článek

„Nutno zmínit, že varna heroinu je na našem území určité unikum, neboť v 95 % se tato droga vyrábí především v Afghánistánu, mezi další výrobce lze řadit i Pákistán, Thajsko, Laos, nebo Kambodžu,” řekl Hulan.

Pachatelé ve věku 43, 44, 36 a 39 let nejprve sklidili v Jižních Čechách makovice. Ty poté převezli do sklepních prostor jednoho z domů v Praze 6. Tam probíhala časově i technicky náročná výroba základu hnědé tekutiny, ze které se následně ve zmíněném domě na Kolínsku vařil heroin. Ten se později prodával koncovým zákazníkům.

Foto: Policie České republiky

V našich končinách se heroin vaří ojediněle. Objevení varny na Kolínsku je proto raritou.

Odhalení samotné výrobny bylo pro policisty velice náročné. „Hlavní dealer, třiačtyřicetiletý Čech, byl totiž velice, ale opravdu velice opatrný. S heroinem, a jinými drogami vždy vyrážel za zákazníky na předem dohodnutá místa v Praze. Nikdy nepřipustil, aby se kdokoliv ze zájemců byť jen na několik kilometrů přiblížil k obci, kde probíhala výroba,” sdělil Hulan.

Sklep plný makovic

Hlavní roli v případu hrají důkazy, kterých mají policisté velké množství. Při domovní prohlídce zabavili několik gramů vyrobeného heroinu, takřka stejné množství pervitinu a desítky kilogramů marihuany. K tomu všemu zajistili v domě v Praze 6 stovky palic makovic. Podle Hulana jich byl doslova po strop plný sklep.

„Podobně tomu bylo i s marihuanou. Tu zadržení sušili a připravovali k prodeji ve zmiňovaném domě na Kolínsku. Kriminalisté ji při domovní prohlídce fakticky našli a zajistili na každém volném místě tohoto domu, které bylo alespoň trošku vhodné k sušení. Stejně tak mají kriminalisté zadokumentováno značné množství prodejů jednotlivých drog koncovým zákazníkům,” řekl Hulan.

Foto: Policie České republiky

Zajištěné věci při razii na Kolínsku. Za gram heroinu si dealeři účtovali jeden tisíc korun.

Podobných obchodů podnikali pachatelé od druhého lednového týdne do zadržení desítky. Gram heroinu si zadržení ohodnotili na jeden tisíc korun.

Proti obviněným bylo zahájeno trestné řízení pro trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prokázání viny hrozí odsouzeným trest odnětí svobody až na pět let.

„Tři z obviněných jsou stíháni vazebně, čtvrtý na svobodě. Nutno také zmínit, že všichni obvinění byli v součtu už celkem čtrnáctkrát stíháni pro drogovou a majetkovou trestnou činnost,”  ukončil Hulan.

Reklama

Výběr článků

Načítám