Hlavní obsah

Dovezl z USA přístroje pro noční vidění, hrozí mu až 10 let

– Brno
Právo, pko

Za dovoz přístrojů pro noční vidění z USA a Německa může skončit až na deset let za mřížemi brněnský podnikatel Radek Tyl. Podle státního zástupce totiž svými obchody porušil zákon, neboť neměl licenci pro obchod s vojenským materiálem, která byla prý k transakci potřeba. Tyl se začal ze svých obchodů zpovídat ve čtvrtek před brněnským krajským soudem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Tyl před soudem dokazoval, že dovážené komponenty byly pro civilní použití.

Článek

Tyl dovezl při třech desítkách transakcí zboží za tři milióny korun. „Dovážel jsem zboží, které je v celé Evropské unii dovolené a není považováno za vojenský materiál. Všechny přístroje byly výhradně pro civilní použití. Firma, se kterou jsem v USA obchodoval, dělá přístroje pro noční vidění pro armádu i civilní použití. S těmi armádními ale vůbec neobchoduje, dají se dovézt jen ty civilní,“ hájil se u soudu Tyl.

„Je to technika vyrobená pro myslivce na pozorování zvěře nebo pro ostrahu objektů. Aby šlo o vojenskou techniku, musela by být vyrobena k armádním účelům, což se ale u námi dováženého zboží nestalo,“ dodal s tím, že s takovým zbožím se bez problémů obchoduje v celé unii, proto by měly stejné podmínky platit i pro Českou republiku.

Senát v čele s Alešem Novotným nakonec rozhodl, že je potřeba se ve věci obrátit na znalce, kteří by měli poskytnout vyjádření o využití přístrojů a také údaje o údajných legislativních nesrovnalostech provázejících obchod právě s touto komoditou. Verdikt v případu by mohl zaznít na konci května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám