Hlavní obsah

Na Valašské rallye se během několika hodin staly tři nehody

Právo, Denisa Telaříková

Třikrát došlo k nehodám účastníků sobotního závodu Valašská rallye, která vedla také přes obce na Novojičínsku. Ve dvou případech vyjížděla pozemní záchranná posádka, jednou dokonce musel vzlétnout vrtulník. Právo o tom informoval mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl.

Foto: Pro Právo Josef Hudec

Závodníci brali smykem zatáčky na trati při první rychlostní zkoušce v Příboře-Hájově, která se jela pod hradem Hukvaldy.

Článek

„Nejprve záchranáři vyjeli k účastníkovi závodu do obce Lubina na Novojičínsku, a to po jedenácté hodině dopoledne. Dvaadvacetiletý muž utrpěl při nehodě závodního vozu poranění hlavy, podle svědků byl po havárii krátce v bezvědomí,“ líčil Humpl s tím, že po ošetření jej záchranáři převezli na chirurgii do nemocnice v Novém Jičíně.

O hodinu později však musel k dalšímu závodníkovi vzlétnout záchranářský vrtulník. „Nehoda se stala při závodě tentokrát ve Štramberku. Třiapadesátiletý muž zůstal po havárii zaklíněný a přivodil si poranění v oblasti dolní končetiny. Vrtulník jej transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ popisoval mluvčí záchranářů.

Foto: Pro Právo Josef Hudec

Třetí havárie se odehrála v novojičínské části Žilina před 13. hodinou odpoledne. Závodník zde nezvládl řízení a narazil do stromu. Záchranáři jej ošetřili a pak sanitkou převezli do novojičínské nemocnice.

Valašská rallye v roce 2009 skončila tragicky pro tři diváky

Naštěstí se všechny nehody při sobotní Valašské rallye obešly bez zranění diváků. Obyvatelé obcí totiž ještě nezapomněli na tragickou nehodu při závodě v roce 2009, která Valašskou rallye i předčasně ukončila.

Jedno ze závodních aut tehdy u Štramberku ve vysoké rychlosti vylétlo z trati a usmrtilo tři diváky. Zahynul tam tehdy otec s třináctiletým synem a s jeho o rok starším kamarádem. Policie tehdy případ odložila s tím, že viníkem byl muž, který obě děti na trať do nebezpečného prostoru přivedl.

Letos zvítězil Karel Trněný

Letos na Valašce soutěžilo 117 posádek. Jely se tři rychlostní zkoušky: pod hradem Hukvaldy, v okolí Štramberské trúby a kolem přehrady Bystřička. Valašská rallye je první závod mistrovství České republiky v jednodenních automobilových soutěžích.

Letos ji vyhrál Karel Trněný s vozem Fabia WRC. Na druhém místě s odstupem 6,5 sekundy skončil Jan Sýkora. Bronz získal Jan Dohnal s patnáctisekundovým zpožděním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám