Hlavní obsah

Vězeň na útěku se stal ekonomem muzea v Praze a vyvedl z něj milióny

Praha

Vězeň na útěku vyhrál pod falešným jménem konkurz na hlavního ekonoma pražského Národního zemědělského muzea a vyvedl z jeho účtů zhruba deset miliónů korun. Policii při zatýkání uprchl. Z odcizených peněz se podařilo zadržet pět až šest miliónů korun. Informovala o tom v pátek televize Nova.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vladimír Prokop, odsouzený v prosinci 2009 na sedm let do vězení za zpronevěru deseti miliónů korun Českobratrské církve evangelické, utekl z vězení v Hradci Králové loni v létě. Policie po něm pátrá od 29. června. Konkurz na místo ekonoma v muzeu vyhrál pod jménem Libor Liška, podle ředitelky muzea Evy Balaštíkové se prokázal jako vystudovaný inženýr ekonom.

Ředitelka zavolala policii, když se dozvěděla o vyvádění peněz z účtů muzea. Deset miliónů je podle mluvčího muzea Hynka Jordána asi třetina rozpočtu muzea. Policistům se Prokop vysmekl při zatýkání ve své kanceláři a přes několik expozic, rekonstruovaný sál a nouzovým schodištěm uprchl z budovy. Ujel v taxíku, nasedl do něj naproti sídlu ministerstva vnitra, vedle kterého má muzeum na pražské Letné budovu.

Inteligence? Prý slabší průměr

Prokop byl dosud desetkrát trestaný. V pražském centru Českobratrské církve evangelické, které také zpronevěřil deset miliónů korun, pracoval od léta 2008 jako vedoucí ekonomického oddělení. Církev připravil o peníze od zahraničních dárců, které byly určeny na opravy kostelů a na charitativní akce.

Odvolací Vrchní soud v Praze mu v prosinci 2009 vedle trestu vězení uložil také náhradu škody církvi ve výši 3,6 miliónu korun plus úroky z prodlení. Peníze utratil za auto, byt pro matku a drahé dárky pro svou přítelkyni. Zbylé zpronevěřené peníze u něj policie našla doma v igelitových taškách.

Podle soudních znalců spadá Prokop svou inteligencí do pásma slabšího průměru a projevuje se asociálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám