Hlavní obsah

Kvůli evropským dotacím poslal soud do vazby šest lidí

Právo, ČTK, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

V souvislosti s prověřováním liberecké pobočky ROP Severovýchod policie obvinila osm lidí, šest jich okresní soud v Jablonci nad Nisou poslal do vazby a dva lidé jsou stíháni na svobodě. Mezi zadrženými je i bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik a mezi obviněnými jsou i dva pracovníci ROP Severovýchod. Vyšetřování se údajně týká libereckých projektů rekonstrukce kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie (ÚOKFK) všechny vyšetřují v souvislosti s údajně neoprávněným čerpáním finančních prostředků Evropské unie.

„Osoby jsou obviněny z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl liberecký krajský státní zástupce Radim Kadlček.

Projekty, které policie údajně prošetřuje, připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), v níž býval Zeronik jednatelem.

Projekt na Perštýně za více než 30 miliónů korun řešil revitalizaci území v okolí kostela sv. Vincenta z Paoli. Rekonstrukce zchátralého kostela svaté Máří Magdaleny měla stát 65 miliónů korun. Oba byly zařazené do libereckého Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM).

Zeronik byl v roce 2012 odsouzen za nepřímé uplácení. Soud ho potrestal pokutou ve výši 100 tisíc korun za pokus uplatit Šimona Stejkozu, asistenta bývalého poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Před soudem se zpovídá i v kauze údajných machinací s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu a ve Vesci. Hrozí mu 12 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám