Hlavní obsah

Rittig se má dostavit k výslechu, včera ale psal z Monaka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviněný lobbista Ivo Rittig by měl ve čtvrtek podle zjištění Práva zamířit k výslechu na policejní služebnu na pražském Perštýně. Jenže ve středečním vzkazu na sociální síti Twitter lobbista naznačil, že je právě ve své rezidenci v Monaku, kde si musel do 4. dubna obnovit trvalý pobyt, aby o něj nepřišel.

Foto: Novinky

Lobbista Ivo Rittig

Článek

Na Twitteru ve středu zveřejnil fotografii zachycující pobřeží Monackého knížectví a vzkaz „Taky zdravim“. Přes snahu státních zástupců a policie soud nedávno vrátil Rittigovi pas, takže může cestovat do zahraničí. Pokud by se ale čtvrtečního povinného výslechu nezúčastnil, hrozí mu postih.

„Trestní řád zná několik možností. První z nich je předvedení, tedy pokud je to technicky proveditelné. Další je pořádková pokuta až do výše padesát tisíc korun, která může být pro někoho citelná, pro jiného nikoli,“ hovořil ve středu v obecné rovině o možných sankcích náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár.

V krajním případě i vazba

Tou nejzazší je podle něj umístění dotyčného za mříže. „Pokud by se někdo nedostavil k výslechu opakovaně a dospěli bychom k závěru, že dochází k vyhýbání se trestnímu řízení, pak přicházejí v úvahu zajišťující instituty, například vazba,“ doplnil Komár.

Rittigův výslech se přitom nemá týkat jeho vlastního trestního stíhání kvůli možným únikům utajovaných zpráv BIS z Úřadu vlády. Vypovídat by měl jako svědek v kauze trafik pro tři bývalé poslance ODS, kde je obviněn jak někdejší premiér Petr Nečas, tak jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová). Třetím v řadě je pak někdejší náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček. Kromě Rittiga má ve čtvrtek vypovídat také jeho spolupracovník i právník David Michal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám