Hlavní obsah

Chcípni, řvali útočníci na muže a mlátili ho dřevěným hranolem

Právo, pab
Aktualizováno

Zabijeme tě, chcípni, vypálíme ti barák – s těmito slovy podle státní zástupkyně zaútočili loni na podzim Ladislav a David Matušovi ze Strýčkovic na Domažlicku na místního občana Jiřího Sýkoru. Dvojice patří k romskému klanu, který v posledním roce obec terorizuje. Útočníci svou oběť mlátili dřevěným hranolem a kopali do ní. Za pokus těžkého ublížení na zdraví se od pátku zpovídají u domažlického soudu. Hrozí jim až deset let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Matušovi ze Strýčkovic před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Útok byl veden na hlavu,“ upozornila žalobkyně Jana Fišerová. Jak dodala, poškozený schytal nejméně pět úderů hranolem a stejný počet kopanců.

„Útok trval něco přes minutu. Chránil jsem si hlavně hlavu a snažil se vykrývat údery dřevěným hranolem. Pak mně kopem do břicha vyrazili dech, a tak jsem se utekl schovat k sousedovi a zavolal policii,“ popisoval útok třiapadesátiletý Sýkora.

Podle něho se na místě začali srocovat další členové romské rodiny včetně matky jednoho z obžalovaných. „Místo aby je krotila, tak je vybízela k dalším útokům. Křičeli, že nás tady všechny vypálí,“ dodal Sýkora.

„Nikdy v životě se to nestalo, je to úplná lež. Ten den byl Sýkora ožralej. Chtěl, abych zavolal Davida, a pak se spolu nějak začali škádlit. Drželi se za svetr. Slyšel jsem, že David říká, aby z něj Sýkora nedělal zloděje. Chtěl jsem, aby toho nechali, že je může přejet auto. Poslechli mě. Pak Sýkora zavolal policii a ta nás odvezla na záchytku,“ prohlásil Ladislav Matuš.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vazebně stíhaný David Matuš

Na nahrávce hrozí Matuš uříznutím hlavy

Podle něho si Sýkora mohl způsobit zranění v práci. „Každou chvíli na něj něco padalo,“ dodal Matuš. Tvrdil dále, že Sýkora nabádal své kamarády k násilí proti jeho rodině. „Poslal na nás dokonce i skiny. Nadával, že jsme cigoši, špíňáci,“ uvedl 13krát soudně trestaný muž. Policie ho ve čtvrtek zadržela kvůli tomu, že Sýkorovi a dalšímu svědkovi vyhrožoval usmrcením v souvislosti s nynějším soudním řízením.

„Byl obviněn z nebezpečného vyhrožování,“ konstatoval soudce s tím, že obdržel návrh na vzetí Ladislava Matuše do vazby. „Ničeho takového jsem se nedopustil,“ reagoval na nové obvinění Matuš. Státní zástupce má jako důkaz zvukovou nahrávku, kde je slyšet, jak Matuš svědkům údajně vyhrožuje uříznutím hlavy. Soudce rozhodl, že nové stíhání Matuše bude vedeno vazebně.

„To je nadržování a těžkej rasismus,“ okomentoval to Matuš v soudní síni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám