Hlavní obsah

Rittig je zase volný, soud návrhu na vazbu nevyhověl

Právo, Novinky, ČTK, ok, har, jfk
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v pátek přijal stížnosti Ivo Rittiga a části ostatních obviněných v kauze předražených jízdenek a vrátil jim cestovní doklady. Žalobci na to ihned reagovali návrhem vzít všechny obviněné do vazby. Policie pětici opět zadržela, ovšem soud během dne návrhu nevyhověl.

Foto: Novinky

Ivo Rittig opouští areál soudů.

Článek

Rittig byl propuštěn a v doprovodu svého advokáta Vlastimila Rampuly opustil areál soudu. Soud rovněž propustil advokáta MSB Legal Marka Stubleye, o dalších třech zadržených rozhodne až v sobotu dopoledne.

Mluvčí městského soudu Markéta Puci po předchozím rozhodnutí o navrácení cestovních dokladů uvedla: „Soud tak rozhodl z toho důvodu, že usnesení obvodního soudu je zcela nepřezkoumatelné, a navíc nedůvodné, nesplňuje zákonné předpoklady, kterým může být uloženo takto zásadní omezení. Obvodní soud ani u jednoho z obviněných nezkoumal individuálně, zda jsou splněny zákonné podmínky.”

Podle ní nebyl zjištěn jediný důvod, proč by měli obvinění mařit trestní stíhání tím, že chtějí vycestovat do zahraničí.

„Státní zástupce podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 5 návrh na vzetí do vazby pěti osob, a to jako reakci na rozhodnutí Městského soudu v Praze, senátu předsedkyně Hany Hubáčkové, který zrušil usnesení Obvodního soudu pro Prahu 5 ohledně zákazu vycestování a odejmutí cestovních dokladů u části obviněných v kauze poškozeného dopravního podniku,“ sdělila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Mohu potvrdit, že policie zadržela pět obviněných osob,” dodala Bradáčová.

Státní zástupce má podle ní vážnou obavu, že obvinění uprchnou a budou se vyhýbat trestnímu řízení. Existuje ale i varianta jiného opatření, o kterém bude soud rovněž rozhodovat.

Návrhu na vzetí Rittiga do vazby soud nakonec nevyhověl.

Advokát: Čekáme, až uznají chybu

Roman Lamka, právní zástupce Davida Michala, byl od rána v policejní budově Na Perštýně v Praze, kam byla pětice zadržených převezena.

„Bylo nám umožněno s klienty se potkat, ale doposud nám neukázali žádný příkaz k zadržení,“ postěžoval si dopoledne Právu advokát.

Vyšetřovatel, který má případ na starosti, odjel podle Lamky na vrchní státní zastupitelství a poté obhájcům telefonicky sdělil, že policie žádné výslechy zadržených provádět nebude.

„Městský soud definitivně rozhodl, že odebrání pasů bylo nezákonné stejně jako zákaz vycestování a Vrchní státní zastupitelství v Praze evidentně neznalo odůvodnění tohoto usnesení městského soudu. Jinak by se k dnešnímu zadržení klientů nemohlo uchýlit,“ podotkl k tomu Lamka. „Čekáme, až uznají svou chybu,“ prohlásil na adresu vrchního státního zastupitelství.

Obvinění z praní špinavých peněz  

Rittig, jeho obchodní partner Peter Kmeť, někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a advokáti z kanceláře MSB Legal David Michal a Marek Stubley čelí od února obvinění z praní špinavých peněz. V případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Státní zástupce pro ně nepožadoval vazbu, namísto toho jim navrhl odebrat cestovní doklady a Obvodní soud pro Prahu 5 mu vyhověl. Proti tomuto rozhodnutí si Rittig a ostatní podali stížnost k pražskému městskému soudu.

Pražský dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Tu zastupoval Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga.

Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl. Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 miliónů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

Reklama

Související články

Soud zabavil Rittigovi pas a nesmí za hranice

Lobbista Ivo Rittig, od čtvrtka stíhaný za praní špinavých peněz v souvislosti se zakázkou na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik, do vazby nepůjde. Soud...

Výběr článků

Načítám