Hlavní obsah

Ve včelařském ústavu uniklo sto litrů prudce toxické kyseliny mravenčí

• Aktualizováno
Novinky, ok, for

Několik jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek dopoledne ve Výzkumném ústavu včelařském v Máslovicích u Kralup nad Vltavou. Uniklo tam asi 100 litrů kyseliny mravenčí, 15 osob muselo budovu opustit. Podle majitele ústavu za únik může netěsnost sudů.

Únik kyseliny mravenčí ve výzkumném ústavu včelařskémVideo: Novinky

 
Článek

„Původní informace byla, že uniklo 600 litrů této 85% kyseliny, jak se ukázalo, uniklo jí maximálně 100 litrů, a to ve 2. patře třípodlažní budovy. Při likvidaci kyseliny mravenčí – jedná se toxickou látku, museli hasiči být v kompletním protichemickém obleku a s dýchacím přístrojem,“ informovala Novinky mluvčí hasičů Lenka Kostková.

Podle ní se na místě střídaly čtyři dvoučlenné pracovní skupiny. Kyselinu zasypávaly sorbentem, který následně nakládaly do barelů. Hasiči také museli postavit dekontaminační centrum a informovat odbor životního prostředí.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Hasiči pracovali v ochranných oblecích

Kyselina mravenčí je obsažena v mravenčím jedu, v jedu včel a kopřiv. Používá se především v organické technologii. Ve včelařské chovatelské praxi se páry kyseliny mravenčí používají jako účinný prostředek k tlumení varroázy, což je infekční onemocnění včel vyvolané roztočem Varroa destructor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám