Hlavní obsah

Vykázat z bytu se dá i bezdomovec: Agresivní žena nesmí do squatu

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Historický milník představuje rozhodnutí soudu, který zakázal bezdomovkyni vstup do squatu, kde neměla trvalé bydliště, a rovněž vyřkl zákaz kontaktování muže, také žijícího na ulici, který se o pomoc na soud obrátil.

Foto: Novinky/Právo

Článek

To vše kvůli tomu, že ho fyzicky i psychicky týrala. Pražské intervenční centrum řešilo v lednu čtrnáct případů, kdy na základě jeho podnětu byly z domova vykázány násilnické osoby. Jeden z nich byl však skutečně unikátní.

Šlo o bezdomovkyni, která se svým partnerem obývala zchátralou budku vrátnice v areálu bývalého cukrovaru v pražských Modřanech a dlouhodobě ho týrala.

Zoufalý muž se nejprve obrátil na policii a ta následně zapojila specialisty na tento typ problému z intervenčního centra.

Žena dokonce bodla muže nožem 

„Žena muži po požití alkoholu nadávala, ale také ho fyzicky napadala pěstmi, házela po něm předměty, shazovala ze schodů, dokonce jej i bodla nožem,“ popsala jednání násilnické ženy vedoucí Intervenčního centra Praha Barbora Holušová.

Muž bez domova se nakonec domluvil s pracovnicí centra, že jedinou možností je předběžné opatření stanovené soudem. Pracovnice tedy klientovi pomohla návrh sepsat a obecní soud pro Prahu 4 ho skutečně schválil.

„Můžeme mluvit o určitém precedentu v tom smyslu, že soud v rámci předběžného opatření na třicet dní zakázal násilné osobě vedle kontaktování klienta také vstup a přiblížení se k objektu – squatu –, kde ani ohrožená, ani násilná osoba nemají faktické trvalé bydliště,“ dodala Holušová.

Reklama

Výběr článků

Načítám