Hlavní obsah

Policie zasahovala v exportní bance kvůli devíti obchodům za miliardy korun

– Praha • Aktualizováno

Protikorupční policie zasahovala minulý týden v České exportní bance (ČEB) kvůli devíti obchodním případům. Jako dodavatelé v nich figurují firmy PSJ a Sklostroj Turnov. Vyplývá to z příkazu k prohlídce, který vydal Obvodní soud pro Prahu 5. ČTK má dokument k dispozici.

Foto: Filip Sušanka, ČTK

Policie v sídle České exportní banky (ČEB)

Článek

Stavební firma PSJ v tiskové zprávě uvedla, že kriminalisté zjišťují, zda ČEB dodržela všechny zákonné postupy a vnitřní předpisy při schvalování úvěrů zahraničním investorům. Prověřují také jednání bývalých členů představenstva a dozorčí rady ČEB.

PSJ byla jednou z firem, v nichž policie minulý týden také zasahovala. Zásah v sídle PSJ se týkal tří obchodních případů.

"V případě tří vyšetřovaných projektů byla PSJ dodavatelem zahraničního investora, jehož úvěrovou smlouvu s ČEB policie z různých důvodů prošetřuje. V žádném z případů se nevyšetřuje pochybení PSJ, ale pochybení ČEB," uvedl generální ředitel PSJ František Vaculík.

Úvěr na výstavbu zábavního centra

Policie prošetřuje mj. poskytnutí úvěru tuniské společnosti M.F.M., Tourism, Hotels and Resorts and Developer na stavbu téměř 600 apartmánů. Podezření na pochybení ČEB spočívá v tom, že si podle vnitřních směrnic nezajistila ručení za úvěr zástavou pozemků. Státu tak dle dokumentu byla způsobena škoda 11,9 miliónu eur (326 miliónů Kč).

Policie rovněž prošetřuje dodatečné změny úvěru poskytnutého ČEB společnosti Ryazan Shopping Mall, ze skupiny ECM se sídlem na Kypru, na výstavbu obchodního a zábavního centra v ruské Rjazani. Policie vyšetřuje fakt, že ČEB nepředložila své dozorčí radě k odsouhlasení dodatečné změny podmínek smlouvy o úvěru a bez souhlasu dozorčí rady uzavřela dodatek ke smlouvě se zahraničním investorem. Podle příkazu k prohlídce byla státu v tomto případě způsobena škoda 111,3 miliónu eur (tři miliardy Kč).

Sedm dlužníků má problémy se splácením 

Protikorupční policie rovněž zkoumá dodatečné změny úvěru poskytnutého společnosti OOO DOK Kalevala na financování stavby závodu na výrobu OSB desek v Rusku. Kriminalisté vyšetřují dle PSJ fakt, že ČEB nepředložila své dozorčí radě ke schválení změny již odsouhlaseného úvěru. V tomto případě měla být státu způsobena škoda 141,77 miliónu eur (3,8 miliardy Kč).

Protikorupční policie zasahuje v České exportní banceVideo: Novinky

Policie vyšetřuje i poskytnutí úvěru ČEB ruské společnosti OOO Orskiy Zavod Tarnago na stavbu sklářského závodu v městě Orsk s limitem úvěru 588 miliónů korun. Výstavbu zajišťoval Sklostroj Turnov CZ.

Podle loňské zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ČEB neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám