Hlavní obsah

Nafta z kamiónu po nárazu do svodidla vytekla do řeky

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Havárie kamiónu v noci na sobotu v Pohořelicích na Brněnsku se postarala správcům povodí o minimálně dvoudenní práci. Při havárii svodidlo prorazilo plnou nádrž nákladního automobilu a její obsah unikl z větší části do řeky Jihlavy.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči zasahují při úniku nafty do řeky Jihlavy.

Článek

„Řidič takříkajíc zalomil soupravu,“ popsal nehodu z druhé hodiny policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté sice příčiny nehody zatím oficiálně nestanovili, podle všeho však řidič, směřující po R52 k Brnu, podcenil rychlostí a způsobem jízdy povětrnostní podmínky. Jeden ze dvou řidičů osádky vozu se při nehodě lehce zranil.

Mnohem vážnější ale byl následek nárazu do svodidel. „Kamión si o ně rozrazil palivovou nádrž, ze které uniklo asi 600 litrů nafty. Ta skončila částečně na vozovce, mnohem větší množství ale uniklo do řeky Jihlavy, která protéká hned v sousedství,“ popsal mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Na toku hasiči postavili dvě norné stěny a třetí pak ještě z preventivních důvodů přidali zaměstnanci Povodí Moravy. Stěny na vodě zůstanou minimálně ještě tři dny.

Hasiči tak ještě v noci vybudovali v úseku asi šest kilometrů po proudu u obce Ivaň dvě norné stěny, správci povodí pak rozhodli o instalaci ještě třetí norné stěny.

„Jímání ropných látek už bude v režii Povodí Moravy, ale bude trvat ještě aspoň dva až tři dny,“ uvedl mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám