Hlavní obsah

Soud požádá Sněmovnu o vydání Schwarze z ANO

Právo, ČTK, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hned jakmile zasedne Sněmovna, budou muset poslanci řešit žádost o vydání svého prvního kolegy. Okresní soud v Mostě chce požádat o vydání čerstvě zvoleného poslance Bronislava Schwarze (ANO) kvůli kauze z roku 2006. Ten vinu odmítá a Právu řekl, že o své vydání sám požádá.

Foto: anobudelip.cz

Nově zvolený poslanec hnutí Ano Bronislav Schwarz

Článek

O kauze informoval ve středu deník Insider. Podle něj Schwarz čelí obvinění z údajného zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

„Jestliže Sněmovna zasedne a soud požádá o mé vydání, tak budu požadovat, aby mě vydali. To není jen o mně, ale o všech slušných policistech. Chci, aby viděli, že je soud spravedlivý a že policisté používají zákony, které jsou platné,“ řekl Právu Schwarz, který ve volbách dostal 4000 preferenčních hlasů.

Za poslancem stojí i šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Pan Schwarz není členem ANO, kandidoval za Severočechy. Lustrovali jsme si ale všechny kandidáty a této věci jsme si byli vědomi,“ řekl Právu s tím, že se kauza nyní účelově otevírá.

Na dotaz, zda Schwarze má Sněmovna vydat, odpověděl: „Samozřejmě, že ano. Naše hnutí chce významně omezit imunitu, aby se vztahovala jen na výroky ve Sněmovně.“

Vše odstartoval výbuch paneláku

Podle Schwarze za celou věcí stojí jeho bývalí nadřízení, kvůli nimž od policie v roce 2007 odešel. Právu řekl, že se ke kauze před volbami veřejně přihlásil a sám na ni upozornil.

V roce 2006 podle nynějšího poslance došlo k výbuchu v panelovém domě, který způsobili lidé, kteří v jednom z bytů vařili drogy, a on dostal rozkaz, aby se svými kolegy šel byty prohlédnout.

„V jednom bytě nám otevřel nájemce, který tam neměl být, protože neplatil nájem, a pozval nás dál. Kolegové viděli, že se v bytě vařily drogy, a proto jsme zavolali kriminální policii. Ta celou věc převzala a později byl daný člověk odsouzen,“ řekl Právu.

Podle Schwarze pak někteří z jeho nadřízených, u kterých nebyl populární, poslali na policejní inspekci stížnost, že během zásahu došlo k pochybení.

Schwarz: Nikoho jsem nespoutával

„Inspekce třikrát konstatovala, že zásah proběhl v pořádku, pak jsem od policie odešel. Okresní soud v Mostě mě před rokem zprostil obžaloby, státní zástupce se odvolal a krajský soud rozhodl, že věc znovu vrací k první instanci k novému projednání. Jenže to dosud mostecký soud nestihl projednat,“ uvedl Schwarz. Právě proto o jeho vydání nyní usiluje soud, aby mohl celou kauzu znovu projednat, nikoli policie.

Podle Insideru obžaloba tvrdí, že Schwarz měl údajně nechat přítomné spoutat a bez povolení byt prohledat. Několik svědků vypovědělo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní.

Schwarz řekl Právu, že to je nesmysl. „Nikoho jsem nezadržoval, nespoutával nebo mířil zbraní. My jsme jen prohledávali byty, spoutávala až kriminálka,“ uvedl.

Poslanec také odmítl, že by kvůli němu neproběhlo hlavní líčení 15. října, Insider napsal, že se státní nekonalo kvůli tomu, že Schwarz a jeho advokát nepřišli. „Advokát mi předtím zavolal, že je líčení odročeno, ale že nezná důvod. Nemám důvod k soudu nejít, ostatně kvůli mně nikdy nebylo stání zrušeno, to spíš byl problém se svědky,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám