Hlavní obsah

Otec týraných chlapců z Kuřimi prý synům zpronevěřil peníze, které dostali jako odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Otec týraných chlapců z Kuřimi si podle soudního spisu nechal 24 100 korun, které měli dostat jeho synové jako odškodné za prožitou újmu. Peníze dětem z vězení posílala jejich matka a také Jan Turek, kteří patří do skupiny odsouzených. Měly skončit na účtech hochů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případem muže, jenž byl v červenci potrestán Městským soudem Brno podmínkou za zpronevěru, se bude v úterý zabývat v odvolacím řízení brněnský krajský soud.

Muž dostal deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Na jeho účet přicházely od května 2010 do září 2012 peníze od matky hochů a Turka, a to jako odškodné za týrání. Peníze měl otec pravidelně převádět na stavební spoření svých synů.

Otec: Peníze jsem poskytl soudu

Otec se rozhodnutí, že peníze zpronevěřil, brání. "Účet na stavební spoření, které jsem zakládal sám, jsem sdělil matce i sociálce, ale peníze pořád chodily mně. Navíc jsem nebyl zbaven rodičovské zodpovědnosti, tudíž musím podle zákona spravovat majetek synů," řekl otec. Tvrdí, že peníze nezpronevěřil a měl je stále u sebe. "Když si je vyžádal soud první instance, okamžitě jsem mu je poskytl. Od loňského března jsem byl také třikrát na výslechu u policie a o peníze nikdo neměl zájem," doplnil otec.

Chlapcům je 14 a 16 let. Po odhalení týrání v květnu 2007 byli předáni do péče azylového zařízení Klokánek. V roce 2010 byli svěřeni do péče otce, krátce nato se ale dostali do péče rodičů své matky. Soud tak rozhodl na základě doporučení orgánu péče o dítě s tím, že otec není schopen se o ně postarat tak dobře jako prarodiče. V té době byl otec nezaměstnaný.

Matka dětí byla zbavena rodičovských práv.

Nejpřísnější trest v podobě deseti let dostala teta hochů. Připustila svůj podíl na týrání, ale blíže jej neosvětlila. Dále byli odsouzeni k sedmi letům vězení Hana Bašová a Jan Škrla a k pěti rokům za mřížemi Jan Turek a Barbora Škrlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám