Hlavní obsah

Soud zprostil bývalého šéfa Tatry obvinění z korupce

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Osvobozující verdikt si v úterý u brněnského Městského soudu vyslechl bývalý šéf automobilky Tatra Ronald Adams. Podle obžaloby měl v roce 2009 na brněnském zbrojařském veletrhu IDET nabídnout tehdejšímu náměstkovi ministryně obrany Martinu Bartákovi úplatek 20 miliónů korun za to, že zajistí, aby armáda odebrala 500 nákladních aut Tatra.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ronald Adams

Článek

Na úterní jednání se dostavil sám Adams, který ve své výpovědi rezolutně odmítl, že by se jakkoli pokusil Bartáka zkorumpovat. „Tohle není můj styl. To, co o mně Barták prohlašuje, je naprostá lež. Potkali jsme se tam, ale jen jsme si podali ruce a šli dál. Kromě tohoto krátkého setkání jsme se pak už neviděli. Když mi o tom obvinění řekli, myslel jsem, že je to vtip,“ zahájil svou výpověď Adams.

„Nikdy jsem si neuměl představit, že bych se v některé z 59 zemí, kde jsem realizoval podnikatelské aktivity, mohl ocitnout v situaci, kdy jsem lživě obviněn z něčeho, co nedává žádný smysl a nemá žádnou podstatu, někým, kdo má tak pochybný charakter, kdo je sám obviněn v korupční kauze a kdo byl zjevně zapojen v dalších podezřelých aktivitách, o nichž se má za to, že v nich ke korupci došlo,“ dodal Adams.

Dvě skupiny s opačným tvrzením

Podle státního zástupce Jana Petráska by ale nabídka úplatku vzhledem k ekonomické situaci Tatry dávala smysl.

„Tatra nebyla v dobré ekonomické situaci a realizace nákupu 500 aut by jí přišla vhod. Jsem přesvědčen, že Adams se zmínil o zvláštním fondu 20 miliónů, což je kamuflovaná nabídka úplatku,“ konstatoval Petrásek.

„V druhé souběžné kauze je sám Barták obviněn z toho, že požadoval po Tatře úplatek už rok před veletrhem. A já nevěřím, že si Barták jen tak po letech vzpomněl, že se tam stalo něco špatně. Klient stojí před soudem jen proto, že je to součást Bartákovy obhajoby v jeho vlastní věci,“ oponoval Adamsův obhájce Radek Ondruš s narážkou na to, že údajnou korupční nabídku Barták ohlásil až s několikaletým zpožděním.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Soudkyně Šárka Dufková nakonec případ uzavřela s tím, že proti sobě stojí dvě skupiny lidí, z nichž jedna podporuje verzi Bartáka a druhá verzi Adamse.

„Máme tu tak minimálně dvě varianty toho, jak mohlo setkání proběhnout. Adams mohl ve snaze získat zakázku a mohl nabídnout úplatek. Anebo může jít o křivé obvinění ze strany pana Bartáka, který je sám viněn z pokusu o získání úplatku. Státní zástupce při pochybnostech žaluje, soud v případě pochybností obžaloby zprošťuje,“ rozhodla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám